Het regent annuleringen bij restaurants in Madrid door nieuwe coronarestricties

door admin
Het regent annuleringen bij restaurants in Madrid door nieuwe coronarestricties

In het weekend om negen uur ‘s avonds aan tafel gaan past niet in de Spaanse cultuur, dus toen de coronamaatregelen in Madrid werden aangescherpt en de deuren een dag later al om tien uur moesten sluiten, regende het annuleringen bij de restaurants in Madrid. 

Al maandenlang wacht de sector keer op keer in spanning en af welke maatregelen er gaan komen en wat daarvan de gevolgen zullen zijn. De regel dat om tien uur ’s avonds alles dicht moet, zal voor veel restauranthouders in de Spaanse hoofdstad de genadeklap zijn. Alleen al in het afgelopen weekend werden 75 duizend etentjes geannuleerd in Madrid, nadat de vrijdag daarvoor de nieuwe maatregel was ingegaan. Volgens veel restauranteigenaren een onzinnige maatregel omdat het samenzijn nu bij iemand thuis of op een andere openbare locatie zal plaatsvinden. “Se va con la música a otra parte”, zoals een Spaans gezegde luidt. 

Imagoschade

Toch zijn het niet alleen de recent opgelegde restricties die veel restauranthouders zorgen baren. Javier Blázquez, eigenaar van Casa Lucio in Madrid, is net als veel van zijn collega’s van mening dat het onophoudelijke politieke gekissebis tussen de regionale en de centrale regering het imago van de stad geen goed heeft gedaan. Sommige restaurants zagen begin september het aantal reserveringen weer toenemen, maar daaraan kwam al snel een eind toen de president van Madrid Isabel Diáz Ayuso in een politieke strijd verzeild raakte met de Spaanse premier Sánchez en de minister van Volksgezondheid Salvador Illá over het doorvoeren van de beperkende maatregelen in de regio Madrid. 

Aanpassen aan Europese tijden

Nu rest de restauranteigenaars alleen nog de hoop dat hun gasten bereid zullen zijn zich aan te passen aan de Europese eettijden en in plaats van hun reservering te annuleren of thuis te blijven, op een vroeger tijdstip willen komen. Voor hen is dit de laatste strohalm, want met het kleine beetje inkomen dat nog wordt gegenereerd, moeten de volwaardige vaste lasten zoals de huur en de belastingen worden betaald, kosten waarvoor de overheid vooralsnog geen maatregelen heeft getroffen.

Dit vind je misschien ook leuk