Drie autonome regio’s in Spanje willen per direct avondklok instellen

door admin
Drie autonome regio’s in Spanje willen per direct avondklok instellen

De Andalusische deelregering heeft het hooggerechtshof om goedkeuring gevraagd de avondklok aanstaande zondagavond al om 23 uur ’s avonds in te laten gaan in de stad Granada en directe omgeving. De regio Valencia heeft aangegeven de avondklok in te willen stellen voor de gehele regio. De regiopresident wil de maatregel zo snel mogelijk in laten gaan, vanaf 24 uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends, voor de periode tot 9 december. Castilië en León wil eveneens overgaan op de avondklok die, als de rechter daar goedkeuring voor geeft, al zal ingaan vanaf negen of tien uur ’s avonds. 

Nog geen avondklok op nationaal niveau

De overige regio’s hebben zich eveneens positief getoond over deze drastische maatregel, maar hebben met de centrale regering nog geen consensus bereikt over de toepassing ervan. Tijdens de Interterritoriale Raad van afgelopen donderdag werd een maatregelenpakket goedgekeurd waarin de avondklok vooralsnog niet is opgenomen.

Minister van Volksgezondheid Salvador Illa liet na de Interterritoriale Raad weten alsnog naar een oplossing te zullen zoeken om de avondklok in heel Spanje in te laten gaan, zodanig dat alle regio’s zich in het besluit kunnen vinden. Juridisch is voor een dergelijke ingrijpende en beperkende maatregel op nationaal niveau het afkondigen van een noodtoestand vereist, maar onderzocht wordt nu of de avondklok via een alternatieve wettelijke weg kan worden ingesteld. 

Effectieve maatregel

Volgens Fernando Simón, directeur van het coronacrisiscentrum, is een avondklok een effectieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen omdat met name tijdens sociaal samenzijn in de late avond- en nachtelijke uren zich de meeste brandhaarden voordoen. Het nachtelijk straatverbod zou volgens internationale onderzoeken de reproductiefactor met 18 procent kunnen verlagen.

In de Interterritoriale Raad is donderdag wel een akkoord bereikt over een honderdtal maatregelen die, verdeeld over drie risiconiveaus, beperkingen zullen inhouden voor het sociale leven en voor sportieve, recreatieve en religieuze activiteiten. 

Dit vind je misschien ook leuk