Werkloosheid in Spanje steeg in oktober aanzienlijk minder hard

door admin
Werkloosheid in Spanje steeg in oktober aanzienlijk minder hard

In oktober werden in Spanje 113.974 nieuwe banen meer geregisteerd dan in de maand daarvoor. Daarmee komt het totale aantal geregistreerde werknemers bij de Seguridad Social op 18.990.364. Dat zijn er 439.628 minder dan in oktober vorig jaar, wat een daling betekent van 2,2 procent, terwijl dit percentage op de top van de pandemie nog 4,5 procent was. Dat blijkt uit cijfers die vandaag gepubliceerd zijn door het ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie. 

Toename van tijdelijke contracten gerelateerd aan pandemie

Als gevolg van het aflopende toeristenseizoen steeg het werkloosheidscijfer in de afgelopen vijfentwintig jaar iedere oktobermaand met gemiddeld 64 duizend nieuwe werkzoekenden. In 2019 waren dit er bijna 98 duizend, dat zijn er ruim 46 duizend meer dan in oktober dit jaar. Deze winst is echter grotendeels toe te schrijven aan een toename van tijdelijke arbeidscontracten die gerelateerd zijn aan extra vraag die het gevolg is van de coronapandemie. Zo gaat het voor een aanzienlijk deel om tijdelijk personeel binnen het onderwijs, waar ruim 135 duizend mensen meer werkzaam waren dan in de maand daarvoor. Ondanks deze extra mankracht die tijdelijk is ingezet is de werkgelegenheid binnen het onderwijs nog steeds 14 procent lager dan vóór aanvang van de coronapandemie. 

Niet alleen binnen het onderwijs, ook binnen andere ambtelijke gebieden waaronder defensie steeg het aantal werknemers. Deze stijging is eveneens voor een groot deel toe te schrijven aan benodigde extra mankracht die gerelateerd is aan de coronasituatie. Verder steeg de werkgelegenheid in oktober met ruim 1 procent in de bouwsector en zelfs met 4 procent in de recreatie- en artistieke sector. Deze banenwinst compenseert voor een belangrijk deel de toegenomen werkloosheid in de horecasector waar meer dan 85 duizend banen verloren gingen en waar sprake was van werkgelegenheidsreductie van ruim 7 procent. 

Helft verloren gegane banen teruggewonnen

Al met al komt het erop neer dat meer dan de helft van het aantal verloren gegane banen tijdens de piekmaanden van de coronapandemie in oktober zijn teruggewonnen. Op 31 oktober waren er 594 duizend mensen meer met een baan dan op 30 april. Toch blijft het herstel van de meest productieve sectoren van de Spaanse economie achter, zelfs vergeleken met een jaar geleden. Vergeleken met de periode vóór de coronapandemie is de werkgelegenheid alleen gestegen in de zorg (+ 4 procent), de bouw (+ 10 procent) en de administratieve sector (+ 0,6 procent). 

Dit vind je misschien ook leuk