Cybercriminaliteit in Spanje dit jaar met 40 procent toegenomen

door admin
Cybercriminaliteit in Spanje dit jaar met 40 procent toegenomen

In de afgelopen vier jaar is de cybercriminaliteit in Spanje met 135 procent toegenomen, van 92.716 zaken in 2016 tot 218.302 in 2019. Dit jaar is er zelfs een stijging te zien van ongeveer 40 procent ten opzichte van 2019.

Volgens het 7e rapport over cybercriminaliteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in 2019 in totaal 218.302 strafbare feiten bekend. 30.841 van deze misdrijven zijn opgelost en slechts 8.914 gevallen hebben geleid tot een arrestatie. Dit is 5 procent van de totaal gepleegde misdrijven.

Vervolgens zijn van de 8.914 gearresteerden slechts 110 door het Openbaar Ministerie vervolgd, dat is 0,05 procent van het totaal. Gezien het lage percentage cybercriminelen dat uiteindelijk vervolgd wordt, lijkt het erop dat de cybercriminelen geheel vrijuit gaan en niet worden bestraft.

Jurisdictie uitbreiden

Juan Sotomayor, luitenant-kolonel van de Guardia Civil en hoofd van de afdeling telematische delicten van de Unidad Central Operativa (UCO), vindt dat er op internationaal niveau beter samengewerkt moet worden om de problemen aan te pakken. Ook de jurisdictie moet worden uitgebreid. Diverse criminele organisaties bestaan namelijk uit criminelen met verschillende nationaliteiten. Volgens Sotomayor is het onmogelijk om de cybercriminaliteit aan te pakken zonder een soepele internationale coördinatie.

Bewustwording

Volgens Sotomayor is het grootste gedeelte van de bevolking makkelijk te manipuleren, iets waar de criminelen goed op in weten te spelen. Om cybercriminaliteit te voorkomen, moet er meer worden geïnvesteerd in bewustwording van de mensen door middel van campagnes. Er moet worden aangedrongen op dat alle incidenten worden gemeld. Daarnaast adviseert Sotomayor om te investeren in onderwijs en bijscholing in dit verband van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Cultuur

Als in Spanje een bedrijf het slachtoffer is geworden van een cyberincident, dan wordt dit vaak niet naar buiten gebracht. In de Verenigde Staten daarentegen brengt een getroffen bedrijf gelijk al zijn klanten of dienstverleners op de hoogte. Het ontbreekt Spanje echter aan deze “bedrijfscultuur” en daar zou volgens de opsporingsbeambtenaren verandering in moeten komen.

Regionale verschillen

De cybercriminelen zijn in sommige regio’s actiever dan in andere regio’s. In Catalonië lijkt het aantal cybercriminelen momenteel iets minder te worden. De Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politiemacht, investeert veel om dit soort misdrijven te voorkomen. Van de 110 misdadigers die vorig jaar in deze regio werden vervolgd, zijn er 40 berecht.

Dit vind je misschien ook leuk