Spanje snelst krimpende economie binnen Europese Unie

door admin
Spanje snelst krimpende economie binnen Europese Unie

De commissie moedigt het land aan om de crisis met de door de EU ingestelde mechanismen te bestrijden. Al wordt Spanje het zwaarst door de economische crisis getroffen, de EC blijft ‘vertrouwen in het optreden van de Spaanse regering om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden’. Ook al kunnen de cijfers in werkelijkheid nog slechter uitvallen; de conceptbegrotingen voor volgend jaar, die op 15 oktober naar Brussel zijn gestuurd, zijn nog niet beoordeeld.

Afhankelijkheid van toeristische sector

Eurocommissaris van Economie Paolo Gentiloni wijt de enorme val van de Spaanse economie aan de sterke impact van de gezondheidsmaatregelen op het toerisme in het land. Hij stelt dat Spanje te maken had met ‘bijzondere problemen, die verder gaan dan de economische structuur. Uit een rapport blijkt hoe groot de impact van het toerisme is voor de verschillende Europese landen en met name voor Spanje is het belang van deze sector enorm.’

Noodfonds

“Spanje kende in het tweede kwartaal weliswaar een krachtige opleving, maar de tweede golf heeft Spanje helaas eerder getroffen dan de andere landen en dat heeft gevolgen voor de economie”, aldus Gentiloni. De commissaris benadrukt dat Brussel de landen met de grootste problemen, zoals Spanje, aanmoedigt om gebruik te maken van de financiële mechanismen die de EC heeft ingesteld. En ook al is het herstelfonds nog niet goedgekeurd, de landen zouden wel gebruik kunnen maken van de reguliere kredieten van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanente financiële noodfonds dat leningen verstrekt aan lidstaten van de Eurozone die in financiële problemen verkeren.

“Deze beslissingen worden echter niet in Brussel genomen”, erkent Gentiloni. “We zijn afhankelijk van overheidsmaatregelen om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden.”

Komende jaren bovengemiddelde groei

Volgens de prognoses van de EC daalt de economische activiteit in de EU als geheel met 7,4 procent, voor de eurozone is de daling 7,8 procent. Na Spanje is Italië het meest getroffen land; naar verwachting krimpt de economie er met 9,9 procent. Daarmee blijft Italië, in tegenstelling tot Spanje, nog net in de enkele cijfers. Gentiloni verzekert wel dat de groei van Spanje in 2021 en 2022 ‘boven het Europese gemiddelde’ zal liggen.

Dit vind je misschien ook leuk