Luxesegment van Spaanse vastgoedmarkt lijdt niet onder coronacrisis

door admin
Luxesegment van Spaanse vastgoedmarkt lijdt niet onder coronacrisis

Nu de astronomische geldinjecties van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve tot angst voor inflatie leiden, is bezit in natura een aantrekkelijke manier geworden om het eigen kapitaal veilig te stellen. Volgens Manuel Romera, directeur Financiële Sectie van de IE Business School in Madrid, leent de vastgoedmarkt zich hier bij uitstek voor. 

Ook Óscar Larrea, directeur van de afdeling Exclusief Vastgoed van Engel en Völkers is van mening dat bakstenen in tijden van crisis het meest waardevast zijn en bij economisch herstel ook het snelst weer in waarde toenemen. Terwijl de prijzen op de reguliere huizenmarkt door de coronapandemie tot zo’n 10 procent gezakt zijn, is dit percentage voor de luxewoningenmarkt hooguit 4 procent, en dan met name in Madrid. Hier bestaat namelijk 60 procent van de verkopen boven de 4 miljoen euro uit buitenlandse investeringen voornamelijk afkomstig uit Mexico, Venezuela en Colombia. 

Tussen begin januari en eind juli van dit jaar werden door Engel en Völkers alleen al op Mallorca luxewoningen verkocht voor een bedrag van in totaal 217 miljoen euro. Een kwart van de verkopen vond in juli plaats, met gemiddelde dagelijkse verkoopbedragen van tussen de 300 duizend en 12,9 miljoen euro. Van een crisis binnen dit luxesegment van de vastgoedmarkt is dus bepaald geen sprake geweest. 

Madrid aantrekkelijk voor buitenlandse vastgoedinvesteerders

Volgens een onderzoek van vastgoedconsultancybureau Knight Frank neemt de Spaanse hoofdstad Madrid een zesde positie in op de wereldwijde waarderingslijst van luxewoningen. De vraag naar exclusieve woningen in Madrid is groter dan het aanbod waardoor de prijzen ook in tijden van crisis relatief stabiel blijven. Het beperkte vastgoedaanbod in wijken als Salamanca wordt ruimschoots gedekt door alleen al de vraag uit het buitenland. Madrid is populair bij buitenlandse investeerders omdat de prijzen vergeleken bij andere Europese steden laag zijn en het klimaat in de Spaanse hoofdstad aantrekkelijk is. Voor een luxe onderkomen in Madrid wordt volgens onderzoek van vastgoedkantoor Barnes Spain zo’n 7 duizend euro per vierkante meter betaald, terwijl dat bijvoorbeeld in Parijs meer dan 20 duizend euro, in Rome 15 duizend euro en in Hong Kong zelfs meer dan 40 duizend euro is.  

Minder transacties, hogere prijzen

Ook op mondiaal niveau is te zien dat de coronapandemie de verkoop van luxewoningen niet heeft lagmgelegd. Volgens Knight Frank werden tussen maart en juli van dit jaar meer dan 153 woningen met een vraagprijs van boven de 8 miljoen euro verkocht, met een totale verkoopwaarde van 2,7 miljard euro. Terwijl de vraagprijzen toenamen, nam het aantal transacties in deze periode wel af met 47 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van 2019. 

Dit vind je misschien ook leuk