Ontslaggolf in Spanje bij duizenden bedrijven

door admin
Ontslaggolf in Spanje bij duizenden bedrijven

Ondanks dat de Spaanse arbeidsmarkt de afgelopen maanden herstel toonde, dreigt de huidige staat van de economie en de activiteit in het land als gevolg van nieuwe beperkende maatregelen opnieuw roet in het eten te gooien.

Talloze bedrijfsleiders maken plannen om hun personeelsbestanden te herzien. Volgens verschillende vakbonden in Spanje overwegen zij de voordelen die ze uit de tijdelijke ontslagregelingen haalden weer in te leveren. Die voordelen bestonden er onder andere uit minder of geen sociale premies voor de betreffende personeelsleden te betalen.

Een van de voorwaarden om personeel via een ERTE-regeling tijdelijk naar huis te sturen was dat het bedrijf gedurende de eerste zes maanden nadat d aectiviteiten weer herstel zouden vertonen deze personeelsleden niet zouden mogen ontslaan. De ERTE-regeling werd immers in het leven geroepen om de werkgelegenheid tijdens de coronapandemie te beschermen.

Deze clausule die het bedrijven verbiedt hun personeelsbestand te verkleinen, vervalt echter als bedrijven besluiten de vrijstellingen van sociale bijdragen te ’terug te geven’. Velen van hen doen dit om de economische crisis te kunnen doorstaan.

‘We zien dat veel bedrijven, met name die in de toeristische en andere typen dienstverlenende sectoren, niet levensvatbaar zijn nu de maatregelen nog langer duren. Zij betalen liever de voordelen van de ERTE terug zodat ze alsnog definitief hun personeelsbestand kunnen inkrimpen’, zei Pepe Álvarez, secretaris-generaal van UGT , die een ‘lawine van ontslagen’ vreest.

De vakbond CCOO bevestigt deze vrees. Volgens bronnen hier is het echter nog te vroeg om over een ‘ontslaggolf’ te spreken. ‘We zullen moeten zien hoe het vaccin evolueert en vervolgens wat dat doet met het vertrouwen’. 

De Spaanse ministeries van Werkgelegenheid en dat van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie hebben volgens El Español laten weten de situatie nog niet alarmerend te vinden of het fenomeen waarvoor de vakbonden volgens El Español hebben gewaarschuwd, te hebben opgemerkt. Tenminste niet voor nu.

Zombiebedrijven

Vanuit de Algemene Raad van Administrateurs (gestors) klinken eveneens bezorgde geluiden. Bronnen bij de raad melden dat er juist deze dagen een enquete onder leden wordt gehouden om een analyse te kunnen maken van de situatie waarin aangesloten bedrijven zich bevinden. Men waarschuwt dat er al ‘veel zombiedrijven’ zijn die wachten tot het laatste moment om beslissingen te nemen voor het geval er nieuwe wetgeving of hulpmaatregelen komen vanuit de overheid waardoor ze hun activiteiten toch kunnen voortzeten.

De boekhouders waarschuwden een paar weken geleden al dat ze schatten dat er voor het einde van het jaar tussen 200.000 en 300.000 extra banen verloren zouden gaan in Spanje, juist doordat men de ERTE-regeling inlevert om tot ontslagen over te kunnen gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk