Wat betekent de K-vormige recessie door het coronavirus voor Spanje?

door admin
Wat betekent de K-vormige recessie door het coronavirus voor Spanje?

De K-variant van de recessie: is het een poging van economen om de trend van ongelijkheid in een nieuw jasje te verkopen? zo vraagt de Spaanse krant El Economista zich af. Er bestaan allerlei recessievormen; de V: diepe krimp, gevolgd door snel herstel;de U, waar het dal langer duurt en de W met zijn dubbele dip. Recent dook de K-vorm op; een recessie waarna het herstel voor sommigen in de samenleving wel plaatsvindt, maar voor anderen niet.

Winnaars vinden hun weg omhoog, verliezers zakken weg en dat hangt af van het aanpassingsvermogen van mensen en bedrijven, en waar zij vandaan komen. Dat lijkt niets nieuws onder te zon; maar het grote verschil met eerdere crises, zoals in 2008 of 2011, is dat deze crisis de maatschappij ernstig ontwricht, de impact is enorm. 

Kartrekkers

Ongeveer de helft van de 80 meest waardevolle Spaanse bedrijven is leidend bij het economisch herstel, de rest slaagt er niet in de nettowinstcijfers van voor 2018 te overtreffen. Zo’n 25 Spaanse beursgenoteerde bedrijven maken in 2022 – het jaar waarin de economie al enig herstel laat zien – 25 procent meer winst dan in 2018.

De winnaars 

Groene bedrijven en farmaceuten komen als winnaars uit deze crisis. Na de pandemie is de wereld ‘ecologisch gezien’ groener dan daarvoor en farmaceuten zijn essentieel bij de ontwikkeling van een vaccin. Beide branches spelen een belangrijke rol; gelet op de twee stimuleringsprogramma’s van de Europese Unie, het Wederopbouwplan en Nextgeneration -gericht op het milieu, waar tussen 2021 en 2027 15 miljard euro mee gemoeid gaat. Het grootste deel is bedoeld voor het bestrijden van de gevolgen van de pandemie, met een derde deel gaat men ‘de klimaatverandering te lijf, het grootste bedrag dat ooit is goedgekeurd’, aldus de Europese Commissie.

Duurzame energie

Leveranciers van duurzame energie spelen een sleutelrol bij het herstel tot 2022. Solarpack, specialist in zonne-energie, is koploper met een verwachte winstgroei van 455% tussen 2018 en 2022 (28 miljoen) en in 2023 nog eens 46% (41 miljoen). Toen het bedrijf in december 2018 naar de beurs ging, bedroeg de openingskoers 8,3 euro per aandeel. Met meer dan 20 euro per aandeel stond het aandeel historisch hoog, een stijging van 54% binnen een jaar. Beursanalisten zien nu weinig kooppotentieel meer. Soltec volgde twee weken geleden met een beursgang, de introductiekoers van 4,82 euro schoot met 23% omhoog.

Solaria, het grootste zonne-energiebedrijf, behoort ook tot de winnaars, met een verwachte winstverdrievoudiging tegen 2022 (meer dan 60 miljoen euro). Na een koersstijging van 163% in 2020 zien beursanalisten geen mogelijkheden meer. “Het segment is trendy, het bedrijf heeft een zeer agressief investeringsplan van bijna 1,3 miljard euro om van 75MW fotovoltaïsche zonne-energie naar 3.324MW in 2023 te gaan (3% van het vermogen van het Spaanse elektriciteitssysteem),” volgens Bankinter. De keerzijde van het verhaal is de hoge schuldenlast van Solaria, die volgens de bank dit jaar uitkomt op 9,1 keer EBITDA (de maatstaf voor waardering van een onderneming, inclusief schulden) en omhoog schiet als projecten vertragen. Het aandeel steeg van 0,7 euro naar bijna 18 euro per aandeel; dat is 2.470%. Daarmee was Solaria de grootste stijger van de Spaanse beurs. Ook branchegenoten Grenergy, Fluidra, Audax Renovables en Cellnex Telecom stegen in waarde.

Andere grote winnaars in de branche zijn Siemens Gamesa, met een verwachte winstgroei van 414% tussen 2018 en 2022 (360 miljoen euro), en Acciona, met een bescheiden groei van 24%, en ruim 400 miljoen euro winst.

Vorige week kondigde Iberdrola aan tot 2025 75 miljard euro te investeren in duurzame energie. De koers van het aandeel bereikte deze week een record, maar deskundigen voorzien dat deze trend ook wordt doorberekend in de winst, die in 2022 meer dan 4 miljard zal bedragen. Ence, de grootste Spaanse producent van groene biomassaenergie, staat in het neergaande deel van de K. Het is nog maar de vraag of de ontwikkeling van dit groene deel van haar bedrijf – de helft – zal leiden tot winst in de toekomst.

Farmaceuten

Met een exponentiële groei – een winststijging van 390% tot een geschatte 88 miljoen in 2022, gevolgd door 140 miljoen in 2023, gaat ROVI Laboratoria aan kop in de farmaceutische sector. Het bedrijf profiteert van het samenwerkingsverband met Moderna, voor de distributie van het coronavaccin. Met een winst van 48% speculeren beleggers dit jaar massaal op een koersstijging, Ook farmaceuten Faes Farma, Grifols en Almirall zullen hun winst binnen twee jaar met gemiddeld 50% zien groeien.

Groei bij nichebedrijven

Ook binnen de industrie, de autobranche en de voedingsbranche (met Ebro Foods) versterken bedrijven hun positie tijdens de pandemie. Wereldwijd zien nichefirma’s zoals Talgo en CAF hun winst met 150% groeien in de periode 2018 – 2022. Beide bedrijven geven, net als CIE Automotive en haar technologische tak Global Dominion, een koopadvies. Door klantdiversificatie en technologieën die het gewicht van het nieuwe elektrische model te verminderen, neemt de winst tot 2022 met 50% toe. CIE Automotive is een van de weinige bedrijven binnen de zwaar getroffen branche – die al voor corona kampte met een terugval in autoverkopen- die het dividend in stand heeft gehouden.

Onroerend goed, banken en toerisme

Nu de beurs een cyclische opleving laat zien, lijkt het irreëel dat een aantal van deze branches de grote verliezers van het herstel in K zullen zijn. Het toerisme heeft jaren nodig om te herstellen en dit beïnvloedt bedrijven en ketens als NH Hotels (meer gericht op zakenreizen dan Melia) en Aena, IAG en Amadeus, hoewel de laatste op middellange termijn eerder herstel zullen laten zien.

Het herstel van de vastgoedsector, met bedrijven als Prisa – dat al jaren een zwakke financiële situatie heeft- en de twee IBEX-genoteerde vastgoedbedrijven, Inmobiliaria Colonial en Merlin Properties, duurt ook langer. De laatste twee bedrijven kampen met een daling van zowel de vraag als de inkomsten en met het feit dat vastgoed in tijden van recessie waarde verliest. De activa zijn minder waard zijn; men verwacht een daling van 25% van het winkelvastgoed en een daling van 10% van het aantal kantoren door het thuiswerken. Beleggers hebben al ingespeeld op de koersdalingen van deze bedrijven.

Het bankwezen gaat opnieuw moeilijke jaren tegemoet. Dat geldt ook voor grote banken, zoals BBVA, Santander en Bankinter en ongeacht of er nu wel of niet een vaccin is. Winstgevendheid blijft uit; analisten voorzien in twee jaar tijd een winstdaling van 30% bij  Santander, BBVA, CaixaBank en Bankinter, en bij de kleinere banken, Unicaja en Liberbank, een daling van 22%. Alleen Sabadell zal groeien, met zo’n 7%. Het standaardtarief stijgt volgend jaar en de rente ligt tot minstens 2023 op een historisch dieptepunt, zoals de belangrijkste centrale banken hebben aangegeven. In de markt is deze tendens al zichtbaar, onder andere omdat grote beleggers zich “hebben gefocust op een zeer specifieke groep van groeiaandelen, wat typisch is voor een K-vormig herstel van de markten”, zegt vermogensbeheerder Nordea AM.

Dit vind je misschien ook leuk