Spanje heeft grootste economische krimp binnen Eurozone

door admin
Spanje heeft grootste economische krimp binnen Eurozone

Het IMF, de VN-organisatie die toezicht houdt op de stabiliteit van het internationale monetaire systeem, verwacht dat de Spaanse economie in 2020 met 11 procent gekrompen is en in 2021 weer met 5,9 procent zal groeien. In oktober voorzag het IMF nog een economische groei voor dit jaar van 7,2 procent van het bruto binnenlands product. De Spaanse regering houdt echter vast aan de voorspelling dat de nationale economie in 2021 zal toenemen met 7 procent. 

Kwetsbare economie bij pandemie

Volgens hoofdeconoom Gita Gopinath van het IMF blijft Spanje achter omdat het land een economie heeft die kwetsbaar is gebleken in een pandemische situatie en daardoor ook minder snel van de gevolgen daarvan zal herstellen. In de Europese landen waar het toerisme een aanzienlijk deel uitmaakt van het bruto binnenlands product (bbp), zijn de economische gevolgen groter dan in landen als China en de Verenigde Staten. 

Spanje is daarin koploper met een toeristische sector die 14 procent is van het bbp. Met een relatief groot aandeel middelgrote en kleine bedrijven is het voor Spanje moeilijker om van deze crisis te herstellen dan voor de landen waar de economie drijft op voornamelijk grote bedrijven. Bovendien moeten de gevolgen van covid-19 voor de volksgezondheid in Spanje niet worden onderschat: na België, Italië, Engeland en Amerika is Spanje het ontwikkelde land met de meeste coronadoden in relatie met het aantal inwoners. 

Grootste economische krimp in Spanje

Volgens het IMF is de economische krimp binnen de Eurozone in Spanje met 11,1 procent het grootst. Alle overige landen blijven onder de 10 procent. Aan de andere kant is die krimp in 2020 ook weer minder dramatisch dan de 12,8 procent die aanvankelijk door het IMF werd voorspeld. Wereldwijd was er sprake van een economische krimp van 3,5 procent. Dat is het hoogste percentage in vredestijd sinds de economische recessie van de jaren dertig van de vorige eeuw. 

Vaccinatiecampagne Europa verloopt traag

In de hele Eurozone zal het economisch herstel ook minder groot zijn dan in landen als Engeland en de Verenigde Staten omdat het vaccineren veel minder snel gaat. Zelfs in Spanje, dat van alle grote EU-lidstaten het verst gevorderd is met de vaccinatiecampagne, is volgens persbureau Bloomberg inmiddels nog maar 2,7 procent van de bevolking ingeënt tegen covid-19. In de Verenigde Staten is dat 7,1 procent en in het Verenigd Koninkrijk is dat zelfs al 11 procent.

In tegenstelling tot Europa, heeft het IMF de verwachting van de economische groei in Japan, China en de Verenigde Staten naar boven bijgesteld. Wat de Verenigde Staten betreft, heeft ook het vorige week gepresenteerde steunplan ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden een positieve invloed op de vooruitzichten van 2021. 

Dit vind je misschien ook leuk