Iberia na Lufthansa Europese luchtvaartmaatschappij met grootste herstel

door admin
Iberia na Lufthansa Europese luchtvaartmaatschappij met grootste herstel

Het percentage tijdeljke werkloosheidsregelingen (ERTE) dat voor het personeel van Iberia is getroffen, is inmiddels alweer teruggebracht van de oorspronkelijke 94 procent naar minder dan 60 procent.

Na een lange periode van onzekerheid biedt de vaccinatiecampagne in Europa de luchtvaartsector weer enige hoop op een toekomst. Zo kondigde Engeland onlangs al aan dat er vanaf juni weer zonder restricties naar het buitenland mag worden gereisd. Iberia heeft ondertussen de vliegcapaciteit zorgvuldig geprogrammeerd om achteraf zo weinig mogelijk vluchten te hoeven cancelen. Met deze strategie heeft Iberia een sterke concurrentiepositie in het budgetsegment veroverd en binnen Spanje zelfs Ryanair van de eerste plaats verstoten. 

In januari en februari realiseerde Iberia vanuit Spanje in totaal 10.500 vluchten, dat is 43 procent van het aantal vluchten uit dezelfde periode in 2019. Na Iberia volgt de Canarische luchtvaartmaatschappij Binter met in totaal 6.100 vluchten (66 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019). Op nummer drie staat Air Europa met 3.500 geplande vluchten (29 procent) en Vueling staat op nummer vier met 3.300 geplande vluchten (19 procent). Daarna volgen Ryanair, Easyjet en Lufthansa. 

Inzet op zakelijke en intercontinentale markt

Iberia zet niet alleen in op lijndiensten tussen het schiereiland en de beide Spaanse eilandengroepen, maar ook op de zakelijke markt en op de bereikbaarheid van Latijns-Amerika. In november van het afgelopen jaar werd voor zakelijke reizigers het aantal binnenlandse vluchten (Madrid-Barcelona) al verdubbeld naar zes per dag. Daarnaast is er een speciaal programma ontworpen om zakelijke reizigers die naar een grote Europese stad vliegen, diezelfde dag nog terug naar Spanje te vliegen.

Om de inkomsten te vergroten heeft Iberia de capaciteit van het vrachtvervoer vergroot en daarvoor drie passagiersvliegtuigen extra ingezet. Alleen al in januari en februari verwacht Iberia meer dan honderd vrachtgoederenvluchten uit te voeren naar Bogotá en Lima, die op de terugweg EU-burgers vanuit die bestemmingen terugbrengen naar Madrid.

Spanje op Europees niveau nummer twee in capaciteit

Op Europees niveau heeft de Spaanse luchtvaartsector in de eerste maanden van 2021 met 5,2 miljoen stoelen de op één na grootste vliegcapaciteit. Alleen Frankrijk staat daar met 5,3 miljoen stoelen nog vlak boven. Met afstand volgen dan Engeland (3,6 miljoen stoelen), Duitsland (3,4 miljoen) en Italië (2,9 miljoen). Nederland staat op een zesde positie met 2,1 miljoen stoelen. Als gekeken wordt naar de verschillende luchtvaartmaatschappijen, zijn er 1,9 miljoen stoelen van Iberia en 3 miljoen van Air France. Met die 1,9 miljoen stoelen concurreert Iberia om de tweede plaats met de 2,3 stoelen van Ryanair en 2 miljoen stoelen van KLM. 

Dit vind je misschien ook leuk