Chinese staatsbedrijven investeren flink in Spaanse zonneparken

door admin
Chinese staatsbedrijven investeren flink in Spaanse zonneparken

Volgens het artikel hierover in FD van 7 april leidt dit in Spanje zelf tot nu toe nog niet tot veel debat ondanks dat de EU zich zorgen maakt over Chinese activiteiten in strategische Spaanse sectoren. Dat is in tegenspraak met de aandacht die de investeringen van Chinese staatsbedrijven in Centraal en Oost-Europa trekken.

Het energiebedrijf CTG uit China kocht in nauwelijks een jaar tijd voor 1 miljard euro aan belangen in de Spaanse markt voor hernieuwbare energie. Dan is er ook staatsbedrijf Shanghai Electric dat samen met Eland Private Equity 700 miljoen euro stak in zonneparken. Spaanse autoriteiten lijken de Chinese investeringen wel wenselijk te vinden volgens Mario Esteban, lid van denktank Real Instituto Elcano in Madrid en aangehaald door FD. Dat is een logisch gevolg van de wens van Spanje om de Europese klimaatdoelen te halen wat duurzame energieconsumptie betreft en van de grote hoeveelheid zon en wind die in het land benut kan worden.

Screening

Het is wel zo dat Madrid buitenlandse investeringen in strategische sectoren (zon, wind en telecom) screent. Met name omdat hiervoor sinds maart conform de EU-regels toestemming nodig is van de Spaanse autoriteiten. Helemaal wanneer die investeringen worden gedaan door buitenlandse staatsbedrijven.

‘Zorgelijk gebrek aan informatie’ in de Spaanse media

Volgens door FD aangehaalde analisten is er sprake van een ‘zorgelijk gebrek aan informatie’ in de Spaanse media over China Three Gorges. Die vragen zich bovendien af hoe de recente deals zich verhouden met het (nog niet geratificeerde) investeringsverdrag tussen de EU en China van eind december. Daarin staat dat bedrijven uit de Volksrepubliek in elke EU-lidstaat maximaal 5% van de markt voor hernieuwbare energie mogen innemen. De vraag is nu of China in Spanje al niet boven die 5% zit. Hier is ook amper politiek debat over zeggen dezelfde analisten. Alleen de rechtse oppositiepartij Vox laat zich er openlijk kritisch over uit.

Veel meer plannen voor zonneparken dan nodig

In de strijd tegen klimaatverandering zijn steeds meer zonnepanelen noodzakelijk. Een van de doelen in het Spaanse klimaat- en energieplan is om 39.000 MW zonnepanelen te plaatsen voor 2030. Een jaar na opstellen van het plan stond de teller al op 9.071 MW. Bij de Spaanse netbeheerder REE lag al een enorme berg aan aanvragen voor samen 211.900 MW. 

In 2020 was in Spanje 21,4 procent van het energieverbruik afkomstig uit duurzame energiebronnen. Daarmee heeft het land royaal voldaan aan de Europese doelstelling voor Spanje van 20 procent energieverbruik uit hernieuwbare energie. Hier moet wel bij vermeld worden dat deze 21,4 procent behaald is dankzij de coronapandemie. Zonder pandemie zou Spanje vorig jaar vermoedelijk uitgekomen zijn op een percentage tussen de 19,5 en 19,9 procent. Dat blijkt uit een analyse van het Observatorium voor Energietransitie en Klimaatactie, een project van het Baskische Centrum voor Klimaatverandering (BC3). 

Bekijk ook: Spanje trekt 316 miljoen uit aan hulp voor duurzame energieprojecten

Dit vind je misschien ook leuk