Brussel keurt herstelplan voor Spanje goed

door admin
Brussel keurt herstelplan voor Spanje goed

De regering zal betalingen elke 6 maanden moeten deblokkeren door aan de met de Europese Commissie overeengekomen doelen en mijlpalen te voldoen. De eerste betaling van 9 miljard in juli krijgt naar verwachting de goedkeuring van Ecofin (de Raad Economische en Financiële Zaken van de Raad van de Europese Unie).

El Economista schrijft dat de eerste 9 miljard euro aan Spanje worden betaald in de vorm van een voorschot. Daarmee heeft de EC het hervormings- en investeringsplan goedgekeurd dat eind april door Spanje is ingediend.

Tegen het einde van het jaar zal Brussel een nieuwe uitbetaling van 10 miljard euro kunnen goedkeuren, waardoor de door Spanje ontvangen hulp voor het einde van het jaar op 19 miljard euro zou uitkomen. In tegenstelling tot het voorschot hangt de verwachte uitbetaling tegen het einde van het jaar dus af van het voldoen aan de doelstellingen. Concreet zullen de gemeenschapsautoriteiten zo’n 50 doelen moeten valideren om het goed te keuren.

Veel van deze doelstellingen zijn al bereikt, toch wijzen Brusselse bronnen erop dat er enkele “hangende problemen” zijn, met name het verminderen van het tijdelijke karakter van de publieke sector, de inwerkingtreding van de wet klimaatverandering en de inzet van oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Het uiteindelijk in het herstelplan goedgekeurde bedrag is minder dan de 27 miljard euro uit het EU-fonds die de regering naar schatting zou ontvangen bij het opstellen van de algemene begrotingen voor dit jaar. Gevraagd naar dit verschil in de persconferentie die hij woensdag hield, verzekerde premier Sánchez, dat “het volkomen acceptabel is voor de regering van Spanje.”

Bovendien legde Sánchez uit dat het verschil tussen wat was begroot en wat uiteindelijk werd goedgekeurd, kan worden veklaard door de complexiteit van het goedkeuringsproces van het plan.

Dit wordt het uitbetalingsschema voor Spanje

In totaal is de uitbetaling van de 69.500 miljoen euro aan niet-restitueerbare overschrijvingen voor Spanje afhankelijk van 416 mijlpalen en doelstellingen die het land de komende jaren elk half jaar moet realiseren om nieuwe deelbedragen te kunnen ontvangen.

De grootste uitbetaling van 12 miljard euro staat gepland voor juni 2022. Veel van de doelen die de overheid hiervoor zal moeten halen, hebben te maken met arbeidsmarkthervormingen.

Dan volgt een betaling van 6 miljard euro eind 2022, 10 miljard euro medio 2023, 7 miljard in december van dat jaar, 8 miljard medio 2024, ongeveer 3 miljard een jaar later en 4 miljard in juni 2025.

Spanje wordt “groener en digitaler”

In de analyse van het Spaanse herstelplan benadrukt de Europese Commissie dat het programma 68% van de middelen toewijst aan hervormingen en programma’s met betrekking tot de energietransitie en digitale transformatie.

“In de evaluatie van de Commissie wordt geoordeeld dat het plan van Spanje een breed scala aan hervormingen omvat die elkaar versterken en investeringen die bijdragen tot het volledig aanpakken of aanzienlijk verminderen van de economische en sociale uitdagingen die worden benadrukt in de landspecifieke aanbevelingen voor Spanje”, staat te lezen in de verklaring over de goedkeuring van het Spaanse plan.

“Ambitieus en toekomstgericht”

“Dit plan zal de economie van Spanje ingrijpend veranderen, het zal deze groener, digitaler en veerkrachtiger maken. We hebben dit plan gesteund omdat het ambitieus en toekomstgericht is en zal helpen bouwen aan een betere toekomst voor de Spanjaarden”, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

In totaal heeft Spanje recht op zo’n 140 miljard euro van het herstelfonds van 800 miljard euro waarmee de EU de Europese economieën uit de door de pandemie veroorzaakte crisis wil halen en tegelijkertijd de groene en digitale transities wil versnellen. Op dit moment heeft de regering alleen de 69.5 miljard euro aangevraagd

Dit vind je misschien ook leuk