Euribor tekent grootste stijging in geschiedenis

door admin
Euribor tekent grootste stijging in geschiedenis

Dit cijfer houdt in dat de indicator van maand tot maand bijna is verdubbeld (hij is 1,78 keer hoger dan in augustus), na de grootste stijging in zijn geschiedenis. Zo is de Euribor gestegen van 1,249% vorige maand naar het huidige cijfer van 2,233%, bijna een procentpunt erbij.

De indicator weerspiegelt de stijgingen van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank (ECB), de laatste deze maand, de grootste in de geschiedenis. De ECB verhoogde de financieringskosten met 75 basispunten na een eerdere verhoging in juli van 50 basispunten. 

De escalatie van de Euribor deze 2022 wordt uitgesproken. In december 2021 was de rente niet alleen negatief, maar stond ze met -0,502% op het op één na laagste punt in de geschiedenis. Sindsdien is de waardering niet meer te stoppen en zal naar verwachting blijven stijgen.

Inflatie eurozone voor het eerst 10%

De ECB heeft zelf bevestigd dat er in de komende vergaderingen meer renteverhogingen zullen plaatsvinden, wat tot uiting zal komen in de hypotheeklasten. Vandaag, vrijdag, werd de inflatie in de eurozone bekend, die voor het eerst in de geschiedenis twee cijfers bereikte, tot 10% in september. Dit cijfer legt ook meer druk op het monetaire orgaan.

Een last voor variabele hypotheken

Het nieuwe niveau van de Euribor betekent een stijging van de hypotheekprijzen van 200 euro per maand en bijna 2.400 euro per jaar bij een gemiddelde hypotheek met een variabele rente van 150.000 euro, aldus financiële vergelijker HelpMyCash. Experts voorspellen dat de indicator tegen het einde van dit jaar 3% zal bereiken en het volgende jaar zal blijven stijgen.

Dit vind je misschien ook leuk