Januari eindigt met minder werkenden en meer werklozen in Spanje

door admin
Januari eindigt met minder werkenden en meer werklozen in Spanje

De reden waarom er geen paniek uit hoeft te breken is dat januari eigenlijk elk jaar een dip in de werkgelegenheid laat zien als gevolg van het einde van de feestdagen. Vanaf medio november tot begin januari zijn er vaak meer mensen nodig, onder meer in de horeca en het hotelwezen. Na deze periode wordt het rustiger in dit soort sectoren en worden contracten niet verlengd of worden mensen ontslagen.

Eind januari zijn er 20.081.224 mensen actief werkzaam in Spanje. Dat zijn er ruim 454.000 meer dan in januari 2022 en het hoogste aantal in de historische reeks van de maand januari. Dit blijkt uit cijfers van het Ministerie van Werkgelegenheid.

Vrouwen en horeca in Spanje harder getroffen

Toch nam de werkende bevolking licht af en dat treft vooral vrouwen en vooral de horecasector. Het aantal aangesloten mensen bij de sociale zekerheid daalde onder vrouwen met 1,2 procent en met 0,9 procent onder mannen. De horeca raakte 3,3 procent van het aantal werknemers van de hele sector kwijt. Het Ministerie laat weten dat de werkgelegenheid behoorlijk hoog blijft binnen de informatie- en communicatietechnologie, binnen de wetenschappelijke sector en de techniek.

Januari 2023 bereikt enkele mijlpalen

Februari begint met een totaal aantal werklozen van 2.908.397. Het Ministerie van Werkgelegenheid benadrukt dat dit cijfer het laagste niveau heeft bereikt sinds januari 2008. Ten opzichte van januari 2022 is de werkloosheid zelfs aanzienlijk gedaald met 6,87 procent.

De werkloosheid onder de jeugd, hiermee worden jongeren tot 25 jaar bedoeld, is met 4 procent toegenomen maar staat op het laagste punt voor een januari sinds 1997. Het totale aantal werklozen onder de 25 jaar ligt momenteel op 203.504.

Vooruitgang op gebied van vaste contracten in Spanje

Een van de uitdagingen in Spanje is nog altijd het probleem met de tijdelijke contracten. Toch laat de minister van Werkgelegenheid weten dat volgens de cijfers het percentage werknemers met een tijdelijk contract in de eerste maand van 2023 is gedaald tot een historisch dieptepunt van 15 procent. Dit vergeleken met het gemiddelde van 30 procent van vóór de arbeidshervorming.

De verschuiving naar stabielere contracten is vooral opmerkingen onder jongeren. Drie van de vier werknemers (77 procent) onder de 30 jaar heeft nu een vast contract tegenover de gemiddeld 47 procent van de jongeren tussen 2017 en 2021.

Dit vind je misschien ook leuk