Trendomslag Spaanse beurs nabij

door admin
Trendomslag Spaanse beurs nabij

Deze berichtgeving weegt klaarblijkelijk zwaarder dan de sluimerende risico’s verbonden aan de politieke onrust in Italië en Spanje. Dit valt af te lezen aan het koersverloop van de beursindices in Milaan en Madrid. Op 24 juni noteerden beide beurs-indices nog op het dieptepunt van dit jaar, maar de weg omhoog lijkt nu toch echt z’n beslag te krijgen.

In de afgelopen twee weken behoorde de Madrileense IBEX-35 tot de best presterende beursindices dankzij een stijging van bijna 5%. Vergelijk dat eens met de Duitse DAX die in deze periode slechts 0,23% winst boekte. De Spaanse beursgraadmeter noteert weer op de hoogste standen die eerder dit jaar werden bereikt in januari,  maart en mei. In februari, april en juni vielen de beurskoersen telkens terug.

Negatieve en positieve krachten

Het wordt best spannend om te zien of na de opleving in juli deze maand de Spaanse beursgraadmeter weer de aftocht blaast. Er zijn in technische zin twee krachten die nu op elkaar inwerken. De negatieve krachten zorgen voor aanbod, waardoor er koerstoppen ontstaan in het koersverloop van de IBEX-35 index. De positieve krachten zorgen voor vraag naar aandelen, waardoor er koersbodems tot stand komen.

Vanaf de top in 2007 zorgt een dalende weerstandlijn getrokken langs de toppen van 2007 en 2011 mogelijk opnieuw voor winstnemingen. Hoe langer de lengte van de trendlijn en hoe meer raakvlakken met de onderlinge draaipunten, des te betrouwbaarder wordt de betekenis van deze weerstand.

Bij het opstellen van deze column op vrijdagmiddag 9 augustus wordt zowel het hoogste koersniveau van dit jaar als de dalende weerstandlijn vanaf 2007 aangeraakt. Een aanhoudende stijging met hogere beurskoersen zou de dalende trend van de laatste zes jaar opwaarts ombuigen.

Hoe groot is die kans nu? Volgens het omgekeerde (H)oofd(S)chouderpatroon in de IBEX-35 index nemen die kansen toe. Terwijl de ontwikkeling van een top kan worden herkend aan de hand van een proces van hogere toppen met opeens een lagere top, geldt bij een bodemproces precies het omgekeerde. Met deze wetenschap kan de bodem eind juni de rechterschouder vormen van dit bodempatroon.

Opwaarts doorbroken

Het enige waaraan nog voldaan moet worden is een doorbraak van de neklijn (zie grafiek). Deze neklijn lijkt opwaarts doorbroken te gaan worden. In de komende twee weken mag de IBEX-35 niet meer onder beide lijnen terugvallen. Met een veiligheidsmarge van een extra week erbij kunnen we eind deze maand de positieve berichtgeving omtrent economisch herstel  op de juiste waarde schatten.

In 80% van hoofdschouderpatronen is er daadwerkelijk sprake van een trendomslag. De Spaanse IBEX-35 kan bij een succesvolle trendomslag een stijging van circa 33% tegemoet zien.

Edward Loef is fundmanager van het LOEF Technische Analyse Fund  en schrijft deze colums vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Aan deze column kunnen geen rechten worden ontleend.De ontvanger mag de informatie dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk