Moody’s: ‘Spanje geeft meer uit aan ambtenarensalarissen dan Duitsland’

door admin
Moody's: 'Spanje geeft meer uit aan ambtenarensalarissen dan Duitsland'

In Duitsland is dit 7,8 procent van het BBP. Dit concludeert kredietwaarderingsbureau Moody’s in een rapport over de Spaanse economie dat woensdag verscheen. Er wordt gesteld dat het herstel van de Spaanse economie onvoldoende is om de doelstellingen voor het begrotingstekort te halen. Derhalve zijn er nieuwe structurele bezuingingen nodig.

Volgens Moody’s zou er meer bezuinigd kunnen worden op de uitgavenpost publieke sector, want deze is significant hoger dan die in andere gedecentraliseerde staten zoals Oostenrijk en Duitsland, maar wel minder dan België.

De vooruitgang tot nu toe in het omlaag brengen van de rekening op die post is in Moody’s optiek matig te noemen. Deze was groter in andere probleemlanden zoals Italië, Griekenland, Portugal en Ierland. 

Het herstel van de economie ziet het bureau op dit moment nog als onvoldoende om het tekort te verlagen naar 4,2% in 2015 en 2,8% in 2016, zoals is overeengekomen met de Europese Commissie. Voor Spanje bestaat 30% van de begroting uit uitgaven aan de pensioenen en rente op de staatsschuld. 

Dit vind je misschien ook leuk