IMF verdubbelt groeivoorspelling Spaanse economie

door admin
IMF verdubbelt groeivoorspelling Spaanse economie

Een half jaar geleden werd een groei voorspeld van 0,6 procent. Dit staat in het rapport over de economische vooruitzichten dat de organisatie periodiek publiceert. Over het algemeen beoordeelt de organisatie de hervormingsmaatregelen die de Spaanse regering heeft doorgevoerd als positief. Tot 2019 verwacht het IMF echter niet dat de werkloosheid onder de 20 procent zal zakken.

‘Herstel is goed op gang’

‘De economie is de hoek omgeslagen, het herstel is goed op gang en de perspectieven zijn beter dan een jaar geleden, dankzij de opofferingen van de samenleving en de maatregelen van de overheid’, zo bevestigt James Daniel, afgevaardigde van de organisatie voor Spanje.

Verhoging IVA

Wel benadrukt het IMF het belang van een verdere verhoging van de Spaanse BTW (IVA) en een verlaging van de bijdragen aan de sociale zekerheid door werkgevers voor lager geschoolde werknemers om banen te creëren binnen deze groep. Het fonds ziet deze bijdrage in Spanje als een van de hoogsten van Europa.

De verhoging van de belastinginkomsten via de IVA zou gerealiseerd moeten worden door een aantal producten en diensten uit de gereduceerde categorieën te halen en deze een hoger IVA tarief te geven.

Werkloosheid

Niet alles is positief in de optiek van het IMF. De erfenis van de crisis die wordt gevormd door de torenhoge werkloosheid van 26 procent is iets waar Spanje nog jarenlang last van gaat hebben. De verwachting is wel dat de werkloosheid dit jaar nog daalt tot 24,9 procent en in 2015 tot 23,8 procent. Tot 2019 zal het percentage echter niet onder de 20 procent komen. 

Dit vind je misschien ook leuk