Spanje kandidaat voor hoge Europese post?

door admin
Spanje kandidaat voor hoge Europese post?

Dit in reactie op de opschudding die is ontstaan naar aanleiding van de steun die de Duitse Bondskanselier Merkel uitsprak tijdens haar bezoek aan Spanje maandag voor een Spaanse kandidaat. Zij doelde hierbij op de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos, die volgens haar ‘uitstekend’ werk heeft verricht in het bestrijden van de diepe economische crisis waar Spanje sinds 2008 in zit.

‘Geen banen verdelen, die niet vacant zijn’

Dijsselbloem zei hierover: ‘Ik ben aangesteld voor 2,5 jaar, tot volgend jaar zomer. Ik ben hier buitengewoon ontspannen over: ik weet zeker dat ik nog een jaar voorzitter van de eurogroep ben. We moeten nu geen banen gaan verdelen die niet vacant zijn.’ Over de prestaties van De Guindos bleek Dijsselbloem iets minder enthousiast dan Angela Merkel: ‘Er is veel werk verricht, maar of Spanje er al helemaal is, is nog niet zeker’, hiermee doelend op dat het nog bezien moet worden hoe Spanje en de banken uit de crisis zijn gekomen.

‘Nergens recht op’

Spanje wil graag een belangrijke post in Brussel, maar ook hierover was Dijsselbloem duidelijk: ‘Spanje meent ergens recht op te hebben, maar je hebt nergens recht op.’ Hij zei voorts dat het nog afwachten is of de huidige regering na de verkiezingen van volgend jaar weer in de regering komt en of De Guindos nog voorzitter van de eurogroep kan worden als hij geen minister meer is.

Steun nádat Dijsselbloem weg is

Duitse diplomaten hebben inmiddels laten weten dat hun Bondskanselier pas een Spaanse opvolger steunt, nádat Jeroen Dijsselbloem zijn termijn tot volgend jaar zomer heeft afgemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk