Emigratie vormt serieuze bedreiging voor herstel Spaanse economie

door admin
Emigratie vormt serieuze bedreiging voor herstel Spaanse economie

Dit concludeert de Spaanse Centrale Bank in zijn maandelijkse bulletin dat woensdag werd gepubliceerd. De auteurs waarschuwen verder dat het herstel van de economie in het laatste kwartaal van dit jaar zal vertragen als gevolg van een lagere binnenlandse vraag.

‘Met de komst van de crisis nam het aantal migranten in de Spaanse economie radicaal af’, zo wordt gesteld in het rapport. In 2007 kwamen nog rond de één miljoen mensen naar Spanje. In 2013 was dat nog slechts 342.000 personen terwijl er 500.000 vertrokken. 

Scheppen van banen belangrijk

De eerste golf van emigranten bestond uit veel hoogopgeleide jongeren. Sinds 2010 voegen zich bij de (r)emigratiegolf ook de lageropgeleide ouderen. Volgens de Spaanse bank is dit een serieuze bedreiging voor het herstel. In het rapport wordt de Spaanse overheid opgeroepen zich te concentreren op het scheppen van banen en om van Spanje weer een aantrekkelijk land te maken om te werken.

In het derde kwartaal groeide de economie langzamer door een afnemende binnenlandse vraag. Ook kwamen er minder nieuwe banen bij dan in de eerste helft van het jaar.

Lagere groeivoorspelling

Spanje noteerde in het tweede kwartaal dit jaar een economische groei van 0,6 procent. Dat was de snelste groei in zes jaar tijd. Naar verwachting zal de Spaanse premier Rajoy aanstaande vrijdag de groeivoorspelling naar beneden bijstellen tot 1,3 procent. Dit is lager dan de eerder voorspelde groei voor het hele jaar van 1,5 procent.

Dit vind je misschien ook leuk