IMF verhoogt opnieuw groeivoorspelling Spaanse economie

door admin
IMF verhoogt opnieuw groeivoorspelling Spaanse economie

Het IMF baseert zich op de periodieke World Economic Outlook. Minder positief is dat de werkloosheid veel te hoog blijft. Zowel de voorspelling voor 2014 als die voor volgend jaar is iets hoger dan door de organisatie werd voorspeld in juli.

De Spaanse groei is een van de weinige lichtpuntjes in het rapport waarin verder voorspeld wordt dat de wereldwijde economie zal groeien met 3,8 procent in 2015. Dat is lager dan de voorspelling van 4 procent in juli.

De aanname van groei in Spanje wordt gesteund door zowel een toegenomen externe vraag als een betere binnenlandse vraag. Beide reflecteren verbeterde financiële omstandigheden en een toegenomen vertrouwen bij de consument, zo meldt het Fonds in het rapport.

Werkloosheid minder positief

Minder goed nieuws voor Spanje betreft dus de werkloosheid. Deze zal blijven staan op de torenhoge stand van 23,5 procent van de beroepsbevolking in 2015 ten opzichte van de huidige 24 procent. Alleen Griekenland kent een hogere werkloosheid met 23,8 procent volgend jaar.

‘Spanje laat zijn problemen achter zich, maar heeft het probleem van lage inflatie’, waarschuwde Thomas Helbling van het IMF World Economic Studies Division.

Dit vind je misschien ook leuk