Spaanse banken geslaagd voor Europese stresstest

door admin
Spaanse banken geslaagd voor Europese stresstest

Aangetoond is dat de banken over voldoende kapitaal beschikken bij tegenvallende economische omstandigheden. In totaal werden 130 banken onder de loep genomen.

Na jaren waarin de financiële sector in Spanje flink aan het sappelen was, het aantal regionale spaarbanken verminderde van 47 tot 7 en enkele banken met miljarden euro’s steun van zowel de Spaanse overheid als uit Europa werden gered, blijkt nu dat geen van de overgebleven Spaanse banken nog extra kapitaal nodig heeft.

Normaal en slecht

De test hield rekening met twee verschillende scenario’s. Gekeken werd hoe de situatie van de banken zou zijn bij normale en bij slechte economische omstandigheden, zoals tegenvallende economische groei en een groeiende werkloosheid. De kapitaalbuffer moet in beide gevallen voldoende groot zijn om de risico’s op te vangen.

Liberbank

De enige bank die onderaan bungelde en nét een onvoldoende haalde, de Liberbank, heeft snel extra kapitaal weten te regelen zodat ook deze bank mee mag doen met de rest. De top drie van de vijftien Spaanse banken bestaat uit de Baskische Kutxabank, Bankinter en de genationaliseerde Bankia.

Rijtje

Het rijtje is verder op volgorde van goed naar minder goed resultaat: La Caixa, NCG Banco, BBVA, Banco Santander, Unicaja, Banco Sabadell, BMN, Catalunya Banc, Cajamar, Ibercaja, Banco Popular, Liberbank.

Europa

In Europa moeten 13 banken nog hun kapitaalbuffers aanvullen om aan de eisen van de ECB te voldoen. Het gaat om één Belgische bank, één Oostenrijkse, één Ierse, één Cypriotische, twee Griekse, twee Sloveense, één Portugese en vier Italiaanse banken die geld tekort komen. 

Dit vind je misschien ook leuk