Waterhoos veroorzaakt grote schade rond vliegveld Málaga

door admin
Waterhoos veroorzaakt grote schade rond vliegveld Málaga

Volgens de krant Diario Sur vond er donderdagochtend tussen zeven en acht uur een waterhoos plaats met de kracht van F1 op de Schaal van Fujita-Pearson. Deze schaal loopt van F0 tot en met F5, waarbij de eerste ‘lichte schade’ kan veroorzaken en F5 als titel ‘catastrofaal’ krijgt.

Medewerkers van een tankstation op vliegveld Málaga zagen het voor hen angstaanjagende spektakel gebeuren. Ze konden net op tijd schuilen in de winkel met de deuren dicht. Vanaf hun schuilplaats zagen ze grote stukken materiaal door de lucht vliegen. De hoos tilde het dak van het tankstation op, beschadigde de wasstraat en ging verder richting Churriana.

Chiringuito verwoest

De structuur van chiringuito Copacabana aan het strand van Playamar in het uiterste oosten van Torremolinos werd vrijwel volledig verwoest. Ervoor op het strand kwamen de fietsboten op een hoopje op elkaar te liggen door de kracht van de tornado.

De waterhoos trok vanaf Playamar het binnenland in, richting het vliegveld, via de Carretera de Coín en de Avenida García Morato richting Churriana. Bomen kwamen met wortel en al uit de grond, campers waaiden om en muren op zijn weg stortten in.

Meer schade

‘Als het langer op deze plek was gebleven, waren we er niet meer geweest’, zo meldde een van de medewerkers van het BP tankstation. Naast de chiringuito raakten zeker twintig auto’s – waarvan 17 stonden geparkeerd bij een hotel – zwaar beschadigd, evenals enkele bedrijfspanden, groenzones met speeltuinen en was er ook schade aan andere chiringuitos langs hetzelfde strand.

Code oranje

De Spaanse weerdienst Aemet houdt de code oranje voor de provincie Málaga aan tot donderdag 18 uur. De waarschuwing geldt met name voor de streek Axarquía, de Costa del Sol en de Valle de Guadalhorce. In de Axarquía gaat de intense regen gepaard met storm en rukwinden met snelheden van rond de 80 kilometer per uur. Antequera, Ronda en Málaga moeten rekenen op veel water. Ook voor de Zuid-Spaanse provincie Huelva geldt donderdag code oranje en voor de provincie Lleida in Catalonië en de provincie Castellón in de regio Valencia geldt oranje. 

Klik hier en hier voor foto’s van de schade. 

Lees hier meer over het fenomeen waterhoos.

Dit vind je misschien ook leuk