Wijken investeerders uit naar Madrid in plaats van Catalonië?

door admin
Wijken investeerders uit naar Madrid in plaats van Catalonië?

Deze zou veel potentiële investeerders afschrikken vanwege de onzekerheid over het toekomstige economische klimaat en een eventueel vertrek uit de euro, die ermee gepaard kan gaan.

De cijfers die door het Spaanse ministerie van Financiën werden gepubliceerd laten zien dat van januari tot september 2014 er ruim 5 miljard euro naar Madrid ging aan buitenlands geld, vergeleken met ,9 miljard naar Catalonië. Het ministerie baseert zich op gegevens afkomstig van statistisch bureau DataInvex.

Het verschil tussen de twee regio’s is sinds 2013 opvallend groter geworden. Sindsdien is ook de roep om onafhankelijkheid in Catalonië gegroeid. ‘De onafhankelijkheidsbeweging schept een sfeer van wantrouwen onder investeerders met het risico dat Catalonië werkelijk onafhankelijk van Spanje wordt’, aldus Daniel Pingarrón, analist bij IG Markets tegen de krant 20Minutos. In 2013 ontving Madrid nauwelijks drie keer meer aan investeringen dan Catalonië.

Investeringen uit het buitenland daalden in beide regio’s tussen 2013 en 2014. De daling was echter scherper in Catalonië met een teruggang van 45,2 procent ten opzichte van Madrid met een daling van slechts 8,3 procent.

Volgens Pingarrón is dit verschil niet alleen te zoeken in de groeiende hang naar onafhankelijkheid in Catalonië. Het investeringsklimaat, belastingklimaat en de arbeidsmarkt in de Spaanse hoofdstad wordt doorgaans als beter beschouwd dan in Catalonië. In Madrid geven investeerders er de voorkeur aan hun geld in onroerend goed en in de financiële sector te steken. In Catalonië gaat meer buitenlands geld naar de commerciële sector.

Volgens de Catalaanse minister Felip Puig is er sprake van het ‘hoofdkantoor-effect’ dat gunstig uitvalt voor Madrid. Veel buitenlandse investeringen gaan naar deze regio vanwege het feit dat in de Spaanse hoofdstad Madrid veel hoofdkantoren zitten van internationale bedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk