Spanje exporteert meer wijn dan Frankrijk en Italië

door admin
Spanje exporteert meer wijn dan Frankrijk en Italië

In 2014 exporteerde het land 22,8 miljoen hectoliter. Dat is een stijging van 22,3 procent ten opzichte van 2013, zo stond te lezen in het rapport van de Spaanse organisatie Observatorio Español de los Mercados del Vino – OEM. Echter, de opbrengst van het gestegen exportvolume is wel gedaald met 2,2 procent op jaarbasis. 

Goedkoop

Spaanse wijn is echter veel goedkoper dan de Franse, dus levert een bepaald volume minder op. Waar Frankrijk met haar (in volume) minder grote wijnexport 7,7 miljard euro omzet, haalt Spanje er maar 2,5 miljard mee binnen. Italië zit er tussenin met 5,1 miljard euro.

Frankrijk is volgens de gegevens de grootste afnemer van Spaanse wijnen met 5,8 miljoen hectoliter in 2014 (+40%), gevolgd door Duitsland, Portugal en Rusland.

Bulk

Dat de meerderheid (55%) van geëxporteerde wijn in bulk (niet in flessen) wordt verkocht, kan een reden zijn voor de verminderde inkomsten. Veel grote wijnproducenten verkiezen de verkoop van wijn in bulk. Dat kost minder tijd en ondanks minder winst, worden er wel de kosten mee gedekt. Bovendien wordt er zo ruimte gemaakt voor een nieuwe druivenoogst.

Prijs per liter omlaag

Spanje bezit de grootste wijngaarden ter wereld. De gemiddelde prijs voor bulkwijn is 40 cent per liter. Vorig jaar was dat nog 60 procent, zo blijkt uit de gegevens van het observatorium. Voor Frankrijk is het bijvoorbeeld weer veel economischer om bulk-wijn uit Spanje te labellen en het dan te verkopen dan om zelf de druiven te telen en de wijn zelf te maken.

Dit vind je misschien ook leuk