Brussel matigt optimisme over economie van Spaanse overheid

door admin
Brussel matigt optimisme over economie van Spaanse overheid

Toch is het alsnog een verdubbeling van de groeiverwachting van vorig jaar om deze tijd. Spanje is daarmee een van de landen waar de economie het sterkste aantrekt in 2015. Malta en Ierland spannen binnen de eurozone samen de kroon met een groeiverwachting van 3,6%. Luxemburg zit daar niet ver van af met een verwachte groei van 3,4%. Cyprus staat met een negatieve groei van 0,5% helemaal onderaan.

‘Solide vooruitgang’

Voor 2016 verwacht de EC een groei voor Spanje van 2,6%. De commissie spreekt van een ‘solide vooruitgang’ voor de Spaanse economie. De cijfers uit Europa en die afkomstig van de Spaanse regering lopen op meer onderwerpen uiteen. De door het kabinet Rajoy voorspelde groei voor 2015 lag op 2,9% en voor 2016 op 2,9%. Europa voorspelt de werkloosheid op 22,4% van de beroepsbevolking in 2015 en een jaar later op 20,5%. De overheid sprak in dit verband over respectievelijk 22,1% en 19,8%. Let wel, een halve punt verschil in dit opzicht staat voor om en nabij de 100.000 werklozen meer of minder.

Overheidsschuld

Het begrotingstekort zal in 2015 uitkomen op 4,5% van het BNP denkt de EC en in 201 op 3,5%. De Spaanse overheid schat ook dit positiever in met een verwachting van respectievelijk 4,2% en 2,8% van het BNP. De overheidsschuld zal dit jaar naar verwachting 101,4% van het BNP beslaan en is daarmee groter dan de Spaanse economie in zijn geheel.

Verkiezingen

Dat de Spaanse regering de economische cijfers wat positiever interpreteerd is niet vreemd in het licht van de diverse verkiezingen die dit jaar gehouden worden. De regering Rajoy moet alles uit de kast halen om eind dit jaar nog herkozen te worden. Aanstaande 22 mei vinden eerst nog regionale en lokale verkiezingen plaats.

Twee positieve jaren

De Europese Commissie echter denkt wel dat Spanje in economisch opzicht twee positieve jaren tegemoet zal gaan. ‘Na een lange recessie is de groei teruggekeerd’, zo staat te lezen in het rapport. Brussel ziet een herstel met een gestegen binnenlandse vraag als motor. Spanje lift natuurlijk mee op de algemene verbetering van de economie in de gehele eurozone. Duidelijk is ook dat Spanje goed meelift op de verlaging van de olieprijs en de daling van de waarde van de euro.

Dit vind je misschien ook leuk