Werkloosheid Spanje opnieuw gedaald

door admin
Werkloosheid Spanje opnieuw gedaald

De daling betekent een verbetering van 1,12% ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar en een verbetering van 2,96% op jaarbasis. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei hierover donderdagochtend tijdens een economische conferentie dat ‘niet eerder in onze economische geschiedenis werden er zoveel banen gecreëerd in één kwartaal’, hij voegde hier aan toe dat ‘we zijn gekomen van een situatie waarin we verantwoordelijk waren voor de helft van Europa’s werkloosheid naar die waarin we de helft van Europa’s banen creëeren.’

Tweede kwartaal in Spanje goed voor werkgelegeheid

Volgens de EPA enquete die wordt gepubliceerd door het Spaanse bureau voor de statistiek  waren er in de week voorafgaand aan de enquete 411.800 meer banen dan in het eerste kwartaal. Erbij vermeld moet worden dat men al spreekt al over een baan bij op zijn minst een uur werk. Het tweede kwartaal met de maanden april, mei en juni is altijd goed voor de werkloosheid omdat de toeristische sector weer op gang komt met het hoogseizoen in het vooruitzicht.

Veel tijdelijke banen in de dienstensector

Bijna driekwart van de nieuwe banen in het tweede kwartaal betreffen tijdelijke contracten (307.600) in de dienstensector (291.700).

Zowel het percentage werkloze mensen (22,37%) als het totale aantal werkloze Spanjaarden (5,15 miljoen) zijn de laagste cijfers in dit verband sinds het vierde kwartaal van 2011. De Spaanse regering gebruikt dit gegeven om het succes van haar bezuinigings- en hervormingsbeleid te onderbouwen ten opzichte van het landsbestuur onder zijn sociaal-democratische voorganger José Luis Rodriguez Zapatero in aanloop naar de algemene verkiezingen eind dit jaar.

‘Banen met uiterste houdbaarheidsdatum’

Volgens Luz Rodriguez, woordvoerdster werkgelegenheid voor de Spaanse sociaaldemocratische partij PSOE is het idee van herstel van Rajoy’s Partido Popular slechts gebaseerd op tijdelijke banen. ‘Goede banen worden vervangen door banen met een uiterste houdbaarheidsdatum’, aldus Rodriguez. ‘Meer dan een miljoen mensen werken part-time en op basis van een tijdelijk contract. Onzekerheid met betrekking tot werk is het imago Spanje dat de PP zal achterlaten, met contracten met een gemiddelde duur van minder dan twee maanden en 25% minder dan zeven dagen’.

Actieve beroepsbevolking

De actieve beroepsbevolking, mensen die beschikbaar zijn voor werk, is gestabilliseerd tussen 22,8 en 23 miljoen mensen, nadat deze groep daalde van 23,5 miljoen in 2012.

Meeste werklozen in Andalusië en Extremadura

De werkloosheid is met een percentage hoger dan 28% het hoogst in de autonome regio’s Andalusië en Extremadura. De laagste werkloosheid is te vinden in de regio’s Madrid, Aragón, Navarra, La Rioja en het Baskenland, waar de werkloosheid onder de 18% ligt.

Geregistreerde werkloosheid

Het andere belangrijke cijfer dat de Spaanse werkloosheid meet is gebaseerd op het aantal geregistreerde werklozen dat maandelijks bekend wordt gemaakt door het Spaanse ministerie van Werk. In juni waren er op basis van deze gegevens 4,12 miljoen Spanjaarden werkloos. 

Dit vind je misschien ook leuk