Varoufakis: ‘Spanje zou Griekenland kunnen worden’

door admin
Varoufakis: 'Spanje zou Griekenland kunnen worden'

Griekenland is in de ogen van Varoufakis verworden tot een soort voetbal waar rechtse politici in Europa tegenaan schoppen om hun bevolking bang te maken. De ex-minister zei dit nadat hem om een reactie werd gevraagd op de verklaringen waarin de Spaanse premier Mariano Rajoy suggereert dat andere landen dezelfde kant als Griekenland op kunnen gaan wanneer ze kiezen voor vergelijkbare opties als de partij Syriza.

‘Spanjaarden moeten hun eigen economische en sociale situatie bekijken en op basis daarvan bepalen wat hun land nodig heeft, los van wat er in Griekenland of waar dan ook gebeurt’. Het gevaar om een tweede Griekenland te worden blijft er altijd en zal realiteit worden wanneer men dezelfde fouten blijft maken als ten opzichte van Griekenland zijn gemaakt’, aldus Varoufakis.

‘Het straffen van de trots van een land om anderen te laten schrikken is niet het idee van Europa geweest waarvoor Felipe González, Veléry Giscard d’Estaing of Helmut Schmidt hebben gevochten. We moeten de betekenis van Europees zijn herstellen en manieren vinden om opnieuw de droom van de combinatie van voorspoed en democratie te creëren’, zo zei hij tegen El País’.

Varoufakis is een econoom met onorthodoxe ideëen over de euro en de herstructurering van de Griekse schuld. Een dag nadat de Grieken in een referendum tegen het Europese bailoutprogramma stemden, trad hij af. Hij zou met zijn harde opstelling tegen de Europese schuldeisers alleen hebben gestaan. In de nacht van 12 op 13 juli accepteerde de Griekse overheid vervolgens strengere voorwaarden tijdens een spannende bijeenkomst van de Eurogroep onder leiding van voorzitter Jeroen Dijsselbloem.   

Decor

In Spanje regeert Mariano Rajoy het land nu nog met een comfortabele meerderheid voor zijn centrumrechtse Volkspartij (PP). Eind dit jaar zijn echter de parlementaire verkiezingen en Rajoy heeft de economische turbulentie in Griekenland meer dan eens gebruikt als een decor om het crisis management van zijn eigen regering positief tegen af te zetten.

Met Podemos terug in ellende

Een argument van de PP-regering is dat als de nieuwe extreem linkse partij Podemos – de Spaanse tegenhanger van Syriza – gekozen zou worden,  de kans groot is dat de koers van de Spaanse economie zodanig verandert dat Spanje terug kan vallen in een recessie.

Varoufakis gelooft niet dat Podemos zijn regering heeft geschaad. ‘Ik zou nooit zeggen dat Podemos een probleem voor ons is geweest. Het kan zijn dat de partij het proces heeft geïntensifeerd. Maar zonder Podemos zou Europa dezelfde strategie van angst hebben toegepast.’

Derde redding ontworpen om te mislukken

Varoufakis gelooft verder dat het derde reddingsplan voor Griekenland ontworpen is om te mislukken. ‘We kunnen eerlijk zijn: de Duitse minister, Wolfgang Schäuble, is nooit geïnteresseerd geweest om iets overeen te komen dat functioneert. Zijn plan is een herontwerp van de eurozone: onderdeel van dit herontwerp is Griekenland eruit. Ik geloof dat hij zich compleet vergist, maar hij heeft veel macht.’ Volgens de Griek wordt zijn land gebruikt als voorbeeld om Italië, Spanje en ook Frankrijk bang te maken. ‘Dit gebeurt er als je je niet aan de troika onderwerpt’.

Spanje

In 2013 krabbelde Spanje weer op uit een jarenlange economische recessie nadat Europa de bankensector redde. De overheid voorspelt een economische groei dit jaar van 3,3 procent. Spanje werd zelfs geprezen door het Internationaal Monetair Fonds vanwege de manier waarop het van dreigend faillissement tot voorbeeld van economische groei van Europa is geworden.

Lees hier het volledige interview (in het Spaans) in El País

Dit vind je misschien ook leuk