Spanje krijgt tik op vingers van Brussel wegens tekort

door admin
Spanje krijgt tik op vingers van Brussel wegens tekort

De door de Spaanse regering ingediende begroting is volgens de EC te optimistisch. Daarom dient Spanje zo spoedig mogelijk haar begroting te herzien. Waar andere landen hun begroting nog tot donderdag naar Brussel kunnen sturen, deed Spanje dit op verzoek van premier Rajoy eerder omdat de regering met reces gaat vanwege de parlementaire verkiezingen die op 20 december gehouden zullen worden. De begrotingen van andere EU-lidstaten zullen op 23 november aanstaande worden besproken in de Eurogroep die bestaat uit de ministers van Financiën.

Het tekort van Spanje dreigt dit jaar uit te komen op 4,5 procent van het bbp, terwijl een tekort van 4,2 procent was afgesproken. In 2016 zou het tekort volgens afspraak onder 3 procent moeten zijn, maar dit wordt volgens de Europese Commissie een halve procentpunt overschreden en komt uit op 3,5 procent. Hiermee zondigt Spanje tegen de begrotingsregels in het Europese Stabiliteits- en Groeipact (SGP).

Volgens de Commissie geeft de Spaanse regering ook onvoldoende informatie over enkele belastingmaatregelen die al dan niet worden getroffen. De regering wordt verzocht de lopende begroting strkt uit te voeren en maatregelen te nemen zodat de begrotingsnorm in 2016 wordt nageleefd. Hiertoe dient de regering ‘zo snel mogelijk’ een aangepast ontwerp van de begroting voor volgend jaar in te leveren.

Volgens de Commissie is het verschil met het voorspelde tekort en hetgeen nu wordt geschat een gevolg van een lager uitgevallen economische groei en een meer conservatieve visie op of bezuinigingen al dan niet haalbaar zijn. 

Rajoy is rustig

Rajoy verklaarde voor de pers dat hij ‘heel rustig is en de Spanjaarden ook’, want dat hij er zeker van is dat Spanje aan de regels zal gaan voldoen. De economie trekt aan, het gaat goed met de werkgelegenheid dus dankzij de positieve effecten daarvan op de belastinginkomsten zal het begrotingskort zeker niet de norm van de Europese Commissie overschrijden. 

Dit vind je misschien ook leuk