Spaans begrotingstekort nog steeds te hoog

door admin
Spaans begrotingstekort nog steeds te hoog

Dit blijkt uit de macro-economische vooruitzichten die dinsdagochtend door Europese Commissie zijn gepubliceerd. Volgens de Europese begrotingsregels opgesteld in het stabiliteitspact, mag het begrotingstekort van een land niet boven de 3% van het Bruto Nationaal Product (BNP) uitkomen. Ondanks eerder genomen maatregelen van de Spaanse regering om dit tekort terug te dringen, slaagt deze er nog niet in om dit onder de 3% te krijgen.

Extra tijd 

Brussel heeft Spanje nu een jaar extra de tijd gegeven om maatregelen te nemen en hun zaken op orde te brengen. Vanwege de huidige onzekere politieke situatie in het land heeft de EC niet eerder ingegrepen. Men snapt dat een demissionaire regering geen belangrijke hervormingen kan doorvoeren. Sinds de verkiezingen in december is er nog altijd geen nieuwe regering aangesteld. De nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven voor 26 juni.

Boete

De Europese Commissie zal binnen enkele weken met een aantal maatregelen komen voor Spanje. Dit kan een boete zijn van maximaal 0,2% van het BNP. Dit zou neerkomen op ongeveer 2 miljard euro. De boete zou ook alleen symbolisch kunnen zijn en dus op nul uitkomen. Dan moet de Spaanse overheid echter wel met een uitgebreide motivatie komen waarom het begrotingstekort tot op heden afwijkt van de gestelde norm van 3%.

Meer controle

De controle op Spanje door de EC wordt ook verhoogd. Naast de aan te kondigen maatregelen, zal Spanje verplicht worden om ieder kwartaal een rapport aan te leveren waaruit vorderingen in het terugdringen van het tekort moet blijken.

Groeicijfers

Overigens zijn de voorspellingen van de EC volgens Spanje zelf te pessimistisch. De Spaanse regering beraamde een tekort  van 3,6% in 2016 en 2,9% in 2017. Ook de groeicijfers die de EC heeft gepresenteerd komen niet overeen met de ramingen van Spanje zelf. Brussel verwacht dat de economische groei in Spanje doorzet, maar iets minder sterk dan afgelopen jaar; 2,6% in 2016 en 2,5% in 2017. Spanje verwacht zelf een groei van 2,7% in 2016 en 2,4% in 2017.

Verkiezingen

De vooruitzichten op dit moment zijn niet heel rooskleurig. 18 mei zal Brussel officieel een negatief advies moeten geven over Spanje. Van daaruit wordt er een sanctie voorgesteld aan de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin). Wat deze boete zal zijn, hangt af van de argumentatie van Spanje, maar dat het een nieuwe deuk in de geloofwaardigheid van het land zal zijn, moge duidelijk zijn. Ook de timing van de beslissing is niet perfect. De definitieve beslissing van de EU komt waarschijnlijk precies op het moment dat de verkiezingscampagne voor de nieuwe verkiezingen op 26 juni in volle gang zal zijn.

Lees ook: Sánchez is de schuldige van herverkiezingen

Dit vind je misschien ook leuk