Legt Brussel Spanje nu wel of geen sancties op?

door admin
Legt Brussel Spanje nu wel of geen sancties op?

Dit maakte Luis de Guindos bekend vlak nadat de Europese ministers van Financiën hadden gemeld dat Spanje en Portugal sancties opgelegd krijgen vanwege het overtreden van de begrotingsregels. Recent kondigde waarnemend minister-president Mariano Rajoy nog diverse belastingverlagingen aan in aanloop naar de tweede Spaanse parlementsverkiezingen binnen een jaar tijd. De Guindos denkt verder dat Spanje zal besparen op de staatsschuld vanwege de lagere rente die het land daar nu voor moet betalen. 

Geloofwaardigheid

Of bovengenoemde maatregelen voldoende zijn voor Brussel om de mogelijke boete van 2 miljard euro te vermijden, is nog niet duidelijk. Tijdens Ecofin afgelopen maandag besloten de ministers van Financiën dat de procedure in werking wordt gezet. Dit tegen de zin in van Frankrijk, Ierland en Italië, landen die zelf ook moeilijkheden hadden of nog steeds hebben om aan de begrotingsregels te voldoen. Zij vinden sancties een slecht signaal in het toch al niet zo populaire Europa. Hun tegenhangers zoals Finland, Nederland en Oostenrijk vinden dat er genoeg is opgerekt en dat als men nu niet doorpakt de geloofwaardigheid gaat wankelen. Spanje zou in 2015 een tekort van 4,2 van het bbp moeten hebben, maar bleef steken op 5,1%. Ook dit jaar lijkt het land niet onder de 3% uit te gaan komen. 

Geen sancties

Toch is De Guindos er nog steeds van overtuigd dat er geen sancties komen. Met de maatregelen die hij presenteert maakte hij ook duidelijk dat hij er zeker van is dat Spanje in 2017 aan de begrotingsregels van Brussel zal voldoen. ‘Spanje zal behandeld worden zoals het hoort en de boete zal 0 zijn’, aldus de minister. Dat zijn land de zwaarste hervormingen doorvoerde tijdens de crisisjaren en de hardst groeiende economie heeft die de meeste banen creëert ziet hij hierbij als overtuigend argument. 

Symbolische boete

Het kan zijn dat de boete een symbolische wordt en op 0 uitkomt, zoals De Guindos hoopt, maar alsnog zullen wel de structuurfondsen waar Spanje recht op heeft, tijdelijk worden bevroren. Dat kan het land pijn gaan doen. 

Nieuwe verkiezingen?

De door De Guindos aangekondigde bezuinigingsmaatregelen zijn vooralsnog theoretisch. Het huidige demissionaire kabinet kan deze niet doorvoeren. Het is nu wachten op een nieuwe regering en of Mariano Rajoy zichzelf op 2 augustus opnieuw als minister-president zal presenteren. Tot nu toe is de kans op steun van de drie grote andere partijen gering. Alleen Ciudadanos heeft steun toegezegd, maar daarmee verkrijgt de PP nog geen meerderheid. De sleutel is in handen van de PSOE. Stemt die partij tegen een rechts-conservatief minderheidskabinet, dan zullen er hoogstwaarschijnlijk eind november weer verkiezingen worden gehouden. 

Dit vind je misschien ook leuk