Geen boete voor Spanje en Portugal

door admin
Geen boete voor Spanje en Portugal

Nadat de Europese Commissie had laten weten wel van plan te zijn om de landen te straffen, kregen ze tien dagen om te beargumenteren waarom ze juist niet in aanmerking zouden komen voor de boete. Woensdag besloot de commissie op basis van de informatie verstrekt door beide landen om die boetes niet te geven. Wel worden alsnog de subsidies opgeschort.

Het was de eerste keer dat Brussel sancties dreigde op te leggen ondanks het feit dat de regels wel vaker door meer landen niet volledig werden nageleefd. De norm voor het begrotingstekort van lidstaten ligt op 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het is diverse landen herhaaldelijk niet gelukt daar onder te blijven.

In Spanje was de demissionair regering ervan overtuigd dat de boete niet zou komen. Volgens waarnemend minister van Financiën Luis de Guindos zou het getuigen van ‘gezond verstand’ om zijn land niet te straffen. Het land komt net uit een ernstige economische crisis. De werkloosheid is er op Griekenland na het hoogste van Europa en een boete zou het land nog verder achteruit helpen. Spanje heeft volgens De Guindos immers flinke hervormingen doorgevoerd om de begroting op orde te brengen. De economie groeit nu weer en daarvoor zou het land eerder beloond moeten worden. 

Dit vind je misschien ook leuk