Spaanse regering moet in twee jaar tijd 10 miljard euro bezuinigen van EU

door admin
Spaanse regering moet in twee jaar tijd 10 miljard euro bezuinigen van EU

De regering heeft nu één maand de tijd om de bezuinigingen die tot die besparing moeten leiden, te presenteren aan Brussel. Ook eist Brussel meer maatregelen die gericht zijn op de arbeidsmarkt. De minister van Economische Zaken, Luis de Guindos is net als zijn collega-ministers weer aan het werk en zal vandaag aanwezig zijn bij de Eurogroep om de situatie waarin Spanje zich bevindt nader toe te lichten. 

Brussel eist ook dat de Spaanse regering meer controle uitoefent op de uitgaven op gemeentelijk en regionaal niveau. Vooral de regio’s maken er nog steeds een potje van. Behalve de Canarische Eilanden, Galicië en Baskenland voldeed geen enkele regio aan de begrotingsdoelstelling en kwam met een tekort hoger dan toegestaan. Ondanks dat de centrale regering volgens het stabiliteitspact dan mag ingrijpen, werd dit niet gedaan. 

Hoge boete

Spanje heeft tot 8 december om zijn plannen te presenteren. Doet het land dit niet, dan staat daarop een boete van 0,5% van het bbp. Dat is 5 miljard euro. Hetzelfde bedrag dat het land dient te bezuinigen. Werk aan de winkel dus voor Rajoy en zijn ministers. De kans dat Brussel net als afgelopen zomer, het opnieuw door de vingers ziet dat Spanje zich niet aan zijn afspraken houdt, is niet zo groot.

Dit vind je misschien ook leuk