Brussel wil opnieuw dat Spanje meer bezuinigt

door admin
Brussel wil opnieuw dat Spanje meer bezuinigt

Spanje boekt verrassende resultaten die ook nog eens in de lift zitten. Al ziet de EC wel tekenen van vertraging. Dit blijkt uit een rapport dat dinsdag werd gepresenteerd. Brussel is echter op fiscaal vlak minder optimistisch en voorspelt een tekort van 3,5% van het bbp in 2017. Dat is vier tiende punt boven de doelstelling en twee tiende meer dan drie maanden geleden. Men twijfelt nu of de belastingverhogingen die de Spaanse overheid voorstelt genoeg geld kunnen genereren om dit gat te dichten. Volgens de laatste berekeningen is er een tekort van 4.3 miljard euro.

Onzekerheden

De economische groei overtreft de verwachtingen, maar als gevolg van Brexit en de verkiezing van Donald Trump ontstaan nieuwe onzekerheden. In combinatie met de enorme staatsschuld kan er zo nog van alles veranderen. Toch is Spanje niet meer het grootste risicoland van Europa, terwijl de bankensector nog in 2012 met Europees geld gered moest worden. Na een scherpe, door Brussel aangestuurde, correctie en middels talloze hervormingen ging het veel beter. Nu groeit de economie snel, komen er nieuwe banen bij en is ook de export gestegen.

Derde jaar van groei

Brussel is positief over het feit dat 2016 het derde jaar van groei van de Spaanse economie was. De groei was bijna twee keer zoveel dan het Europese gemiddelde. Het bbp zal sterk blijven, maar neigt te vertragen. Er komen wel nieuwe banen maar minder snel. In 2017 zal de werkloosheid dalen tot 17,7% en in 2018 tot 16%. Door de stijging van de lonen en de gestegen productiviteit zijn de arbeidskosten in Spanje vergelijkbaar met het Europese gemiddelde.

Begrotingstekort

Vorig jaar gaf de Europese Commissie bijna een boete aan Spanje omdat het niet aan de doelstellingen voor het begrotingstekort had voldaan. Het land moet daarom goed blijven opletten. De verwachting is een tekort van 3,5% dit jaar en 2,9% in 2018. 

Stap in goede richting

Ondanks zijn campagnebeloften, heeft premier Mariano Rajoy een verhoging van de vennootschaps-, alcohol- sociale premies ingediend . Dat is een stap in de goede richting, maar Brussel gelooft niet dat het genoeg zal opleveren. Dit jaar zal de overheidsschuld licht stijgen en stabiliseren op ongeveer 100% van het bbp.

Dit vind je misschien ook leuk