Spanje verliest eerste rechtszaak om afschaffen duurzame energie-subsidies

door admin
Spanje verliest eerste rechtszaak om afschaffen duurzame energie-subsidies

Artikel 10 van het Energie verdrag werd hiermee overtreden waardoor het investeringsfonds sterk werd benadeeld. De zaak werd al in 2013 aangespannen. Hetzelfde jaar waarin de Spaanse overheid besloot de subsidies terug te dringen, zelfs met terugwerkende kracht voor bestaande installaties. Drie rechters oordeelden over de zaak en veroordeelden de Spaanse overheid tot het terugbetalen van 128 miljoen euro plus rente ter compensatie. Dat is minder dan de 300 miljoen euro die werd geëist.

Harde klap

Voor Spanje is dit besluit een harde klap. Er zijn nog tientallen gelijksoortige zaken aangespannen door andere bedrijven die hebben geïnvesteerd in duurzame energie in Spanje in de tijd dat Madrid daar goed geld voor over had. In twee eerdere zaken werd de Spaanse overheid wel in het gelijk gesteld.

Belastingbetaler

Als Spanje nog meer van dit soort zaken verliest, kan dit de belastingbetaler duur komen te staan. De Spaanse minister van Energie heeft al gezegd de uitspraak aan te willen vechten. Hij benadrukte dat het oordeel in deze zaak niet geëxtrapoleerd kan worden naar andere zaken of als bindend precedent kan worden gezien.

Tekort

Naar eigen zeggen had Spanje een tekort opgebouwd in de energiesector van 28 miljard euro door de subsidies en het bewust laag houden van de elektriciteitsprijs. Deze conclusie resulteerde in het terugdringen van de subsidies. Volgens de investeerders is dat echter in strijd met de afgesloten contracten. Naar schatting zou de totale waarde aan investeringen in duurzame energieprojecten rond de 13 miljard euro bedragen. Veel wind- en zonneenergieprojecten gingen sinds het afschaffen van de subsidies failliet.

Dit vind je misschien ook leuk