Begroting voor 2017 van regering Rajoy eindelijk goedgekeurd

door admin
Begroting voor 2017 van regering Rajoy eindelijk goedgekeurd

Medio juni moet de begroting nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar dit zal geen problemen opleveren aangezien de Partido Popular daar wel een meerderheid heeft. Dan zal het nieuwe budget acht maanden later dan normaal eindelijk van kracht gaan. Dit betekent dat Rajoy tot 2019 rustig kan ademhalen omdat zijn positie als premier tot dan toe min of meer verzekerd is. 

In oktober starten de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, maar komt het parlement daar niet uit, dan staat de Spaanse grondwet toe dat de begroting voor 2017 opnieuw wordt ingesteld. De net door het parlement goedgekeurde begroting werd al in maart gepresenteerd, maar kreeg veel tegenstand van de oppositiepartijen. 

Uiteindelijk lukte het Rajoy om de links liberale partij Ciudadanos mee te krijgen door 4 miljard euro extra uit te geven aan sociale zaken. Pas afgelopen weekend ging de partij Nueva Canarias overstag en wist de premier zich verzekerd van 176 stemmen voor. 

De begroting voor 2017 is de eerste sinds de crisis begon in 2008 zonder grote bezuinigingen op belangrijke posten. Tijdens de crisisjaren verloren miljoenen Spanjaarden hun baan. Het land is nog steeds aan het herstellen en het is nog de vraag of het in staat zal zijn dit jaar het tekort nog terug te brengen naar 3,1% van het BBP, zoals geëist wordt door de Europese Unie.

Dit vind je misschien ook leuk