Catalaanse afscheiding zal ‘niet gratis’ zijn voor bedrijfsleven

door admin
Catalaanse afscheiding zal 'niet gratis' zijn voor bedrijfsleven

Een verslechtering van de commerciële activiteit, het vertrek van bedrijven en kapitaal uit de regio en de uitsluiting van de Europese Unie zullen de Catalaanse regio in een economisch desastreuze spiraal doen laten belanden van meer werkloosheid, minder belastinginkomsten en een totaal gebrek aan financieringsbronnen, zo concludeert de krant op basis van de in handen gekregen rapporten van de Ibex-bedrijven. [De IBEX-35 is de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid. Het bevat 35 aandelen en de samenstelling vindt plaats op basis van free float marktkapitalisatie en het handelsvolume]. Als de ontkoppeling werkelijk plaats gaat vinden verandert de noordoostelijke regio van de rijkste en welvarendste regio van Spanje in een economisch debacle en zal in sociaal opzicht gaan lijken op de armste landen van het Europees continent. 

700.000 werklozen

Eerder deze week voorspelden de Catalaanse regering nog een werkloosheidspercentage van 3% minder dan het landelijke cijfer en een economische groei van meer dan 3%. Daarbij werd geen rekening gehouden met het feit dat een onafhankelijk Catalonië dat buiten de EU valt met een devaluerende munt (naar schatting tot 50% van de actuele waarde van de euro) zou leiden tot een verslechtering van de commerciële en investeringsactiviteiten die op korte termijn bijna 700.000 werklozen kunnen genereren.

Verslechtering export

Op dit moment komt bijna 30% van de Spaanse export uit Catalonië, maar wanneer er geen vrijheid van goederen meer bestaat tussen Catalonië en Spanje en Catalonië en de EU zal dat een verslechtering van die export tot gevolg hebben van tussen de 50 en 70%. Volgens de experts die de rapporten opstelden voor de grote Spaanse bedrijven van de Ibex kan dat een verlies van een half miljoen banen in de regio tot gevolg hebben. 

Vlucht van bedrijven

De situatie zal volgens de onderzoeken leiden tot een vlucht van bedrijven uit de regio en zal elke investering uit het buitenland afremmen en een verslechtering tot gevolg hebben van de particuliere inkomens van de Catalanen die decennia kan duren voor herstel, als herstel al mogelijk is.

Sociale zekerheid

Een zodanige verslechtering van de werkgelegenheid heeft ook een drastische vermindering van de belastinginkomsten tot gevolg en de bijdragen aan de sociale zekerheid zullen vervolgens logischerwijs ook flink kelderen. Dit genereert een onbalans in het saldo van de publieke rekeningen die zeer moeilijk op te lossen is zonder bezuinigingen op sociale uitgaven en op de pensioenen. De berekeningen duiden op een daling tussen 35 en 40% van het gemiddelde pensioen (meer dan 350 euro per maand). 

Buiten EU

De dag nadat de Catalaanse republiek een feit is, bevindt deze zich buiten de EU wat een totale blokkade tot gevolg zal hebben van de conventionele financieringsbronnen. De Spaanse staat zal niet meer garant staan voor Catalonië op de internationale markten en zou ook geen voorschotten of overdrachten van contanten meer betalen. Dat zou niet alleen de zakelijke activiteiten verlammen maar ook serieus de particuliere inkomsten beïnvloeden. 

Maximale economische gevolgen

De auteurs van de rapporten erkennen dat ze een document hebben opgesteld om de maximale economische gevolgen in kaart te brengen van een onafhankelijk Catalonië dat buiten EU valt. Hun conclusie is dat de enige manier voor behoud van balans in de publieke financiën zonder flink in de schulden te geraken of een werkloosheidspercentage van ruim 31% te accepteren is door de publieke uitgaven met 25 tot 35% te reduceren. Een maatregel die de basis van de welvaartsstaat (onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten) in het nieuwe Catalonië op zijn grondvesten zal doen schudden. 

‘Altijd negatief’

In de rapporten wordt ook gewaarschuwd dat alles genuanceerd beschouwd moet worden binnen een context van complexe (internationale) onderhandelingen. Waar men niet over twijfelt is dat de economische gevolgen  van het ‘proces’ en de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië ‘altijd negatief’ zullen zijn en zich zullen afspelen binnen een onstabiele politieke en juridische context. 

Dit vind je misschien ook leuk