Fraai kasteel midden in Spaans natuurgebied Cabo de Gata al jaren te koop

door admin
Fraai kasteel midden in Spaans natuurgebied Cabo de Gata al jaren te koop

Het kasteel dat naar zijn ligging in de volksmond ‘Castillo del Playazo’ wordt genoemd, is omringd door het uitgestrekte vulkanische landschap dat zo typisch is voor dit droogste stukje van Spanje. Het werd gebouwd in 1764 en vanaf de 18e eeuw bevolkten vooral militairen het gebied en het kasteel dat nu tot cultureel erfgoed is benoemd en te koop staat.

Voor die paar miljoen euro krijg je onder meer ‘twee salons, een keuken, vijf badkamers, een patio met toegang tot een zwembad, een terras, een Arabische ‘aljibe’, een garage en vier kanonnen om je te verdedigen tegen mogelijke – hoewel zeer onwaarschijnlijke aanvallen – van piraten vanuit zee’, zo meldt de advertentie die via sociale media wordt verspreid door de makelaar Bernardó Luxury Houses. De bebouwde oppervlakte is 740 vierkante meter en het geheel staat op een grondstuk van ruim 5 hectare en dat alles midden in het beschermde natuurgebied Cabo de Gata.

Karel de Derde gaf in 1764 de opdracht tot de bouw van het fort. Vanaf het fort dienden de goudmijnen van Rodalquilar verdedigd te worden tegen aanvallen van Berberse piraten. Voor deze missie werden vijftig mannen aangesteld die in het fort verbleven. Na de onafhankelijkheidsoorlog werd het fort gebruikt als schuilplaats en door verschillende politiecorpsen tot het in 1875 door de staat werd ingenomen en voor 1.500 pesetas aan een particulier werd verkocht.

Denondanks raakte het fort in verval en veranderde nog eens van eigenaar, tot de derde eigenaar, een architect in 1977 het gebouw bewoonbaar maakte door er elektriciteit aan te leggen via zonnepanelen en het aansloot op stromend water uit de bron op het terrein. In 1985 kreeg het gebouw via de benoeming tot Bien Interes Cultural (BIC) een monumentenstatus. Op dit moment is het fort eigendom van een gemeenschap die uit vijftig eigenaren bestaat. Het wordt vanwege de unieke locatie midden in de natuur en aan zee en de prachtige uitzichten regelmatig verhuurd voor bruiloften, diners en andere feesten.

Onderhoudseisen

Omdat het gaat om cultureel erfgoed zijn er wel specifieke onderhoudseisen waaraan nieuwe eigenaren moeten voldoen. Al zag de regionale regering van Andalusië er om financiële redenen van af om het fort te kopen, op basis van de Ley de Patrimonio bestaat wel de plicht voor de nieuwe eigenaren dat het fort af en toe open wordt gesteld voor bezoekers en het correct te onderhouden, beschermen en zonodig te rehabiliteren.

Zie de video op deze pagina voor een virtuele rondleiding door het gebouw.

Dit vind je misschien ook leuk