Spaans bedrijf ontwikkelt veelbelovende therapie tegen longkanker

door admin
Spaans bedrijf ontwikkelt veelbelovende therapie tegen longkanker

Het gaat om het bedrijf Peptomyc S.L. dat een afsplitsing is van het prestigieuze Vall d’Hebron Instituut voor Oncologie (VHIR) in Barcelona. De therapie omvat een nieuwe manier om het mini-eiwit Myc* aan te vallen. Dit is het gen dat een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van een meerderheid aan tumoren en dat onder andere de meest agressieve vorm van longkanker veroorzaakt.

In Spanje worden elk jaar 28.645 nieuwe gevallen van longkanker gediagnosticeerd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker ter wereld. De nieuwe manier om Myc aan te vallen begon twintig jaar geleden met het idee van hoofdonderzoeker Laura Soucek van VHIO om het gen te remmen. Hiervoor ontwikkelde men Omomyc, een transgen dat de proteïne remt zonder ernstige of onomkeerbare nadelige effecten en waarmee het nu is gelukt om een toedienbaar medicijn te ontwikkelen.

In het gerenommeerde tijdschrift Science Transational Medicine werd door Marie-Eve Beaulieu, de wetenschappelijk directeur van Peptomyc S.L. aangetoond dat Omomyc als anti-Myc therapie ingezet kan worden als een mini-eiwit bij niet-kleincellige longkanker. Deze agressieve vorm beslaat 80 tot 85 procent van alle longkankers.

‘In deze studie tonen we aan dat Omomyc intraveneus kan worden toegediend zonder bijwerkingen bij muizen en dat daarmee de groei van de tumor voorkomen kan worden, waardoor wij deze nieuwe therapie ook kunnen inzzetten bij de behandeling van andere vormen van kanker en hun uitzaaiingen in verschillende organen’, zo staat te lezen in het onderzoeksartikel.

‘Omomyc mini-eiwit is een dominant-negatieve vorm van MYC die wordt gebruikt om MYC te remmen voor onderzoeksdoeleinden maar waarvan werd gedacht dat het te onpraktisch was voor in vivo therapie. Beaulieu et al. ontdekte dat Omomyc in kankercellen in vitro en in vivo kan doordringen.’

‘De voordelen van remming van Myc waren bekend, maar het precieze hulpmiddel ontbrak en nu hebben we aangetoond dat Omomyc, in zijn nieuwe vorm van miniproteïne, het vermogen heeft om in de kern te penetreren en Myc te remmen om de tumorprogressie te blokkeren’, schrijft Marie-Eve Beaulieu.

‘Na validatie van de werkzaamheid van dit nieuwe medicijn voor de behandeling van longtumoren in preklinische modellen, schalen we nu de productie en zuivering van het miniproteïne op een industrieel niveau om patiënten te behandelen die worden geworven voor toekomstige klinische studies”, besluit Beaulieu. Als er geen tegenvaller is, zullen klinische studies naar verwachting starten in het jaar 2020.

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van onder andere organisaties als de Worldwide Cancer Research (WCR / AICR), de European Research Council (ERC), een FIS-subsidie van het Carlos III Health Institute, de BBVA Foundation en de FERO Foundation.

*Myc

Myc is een gen dat andere genen reguleert. Het gen codeert voor een eiwit dat bindt aan het DNA van andere genen. Als het Myc-gen gemuteerd is kan het eiwit niet meer binden. Deze situatie veroorzaakt vaak kanker (bron: Wikipedia).

Dit vind je misschien ook leuk