Spanje gaat meer huursubsidies verstrekken

door admin
Spanje gaat meer huursubsidies verstrekken

Ook 65-plussers zullen in aanmerking kunnen komen voor een huursubsidie, uit huis gezette gezinnen, gezinnen met veel gezinsleden (familias numerosas) en andere kwetsbare groepen. Bovendien wil de regering met het plan een bijdrage leveren aan de groei van het aantal huurwoningen in Spanje. Van oudsher is de woningmarkt in Spanje meer een kopers- dan een huurmarkt en daarin moet verandering komen. Bovendien is het voor jongeren anno nu met veelal slechtbetaalde en tijdelijke contracten amper nog mogelijk een eigen huis te kopen. 

De regering wil eveneens subsidies verstrekken aan mensen die hun woningen opknappen en energie efficiënter maken. Zo moet het bestaande aanbod van woningen verbeteren zowel in landelijke gebieden als in stedelijke gebieden. Er is 1,4 miljard euro vrijgemaakt. Dit geldt zou in vier jaar tijd verdeeld moeten worden. 80 procent van dit bedrag komt voor rekening van de staat en 20 procent zal betaald worden door de autonome regio’s. Die hebben 350 miljoen euro voor het plan beschikbaar in 2018, 357 in 2019, 364 in 2020 en 372 in 2021.

Hoe werkt het?

De verstrekking van de huursubsidie werkt als volgt: huursubsidies worden verstrekt voor huren tot 600 euro per maand. In bijzondere gevallen (bijvoorbeeld in dure steden om te wonen zoals Barcelona en Madrid) voor huren tot 900 euro per maand. De grens voor subsidie is 40% van het inkomen. Voor jongeren tot 35 jaar en 65-plussers geldt een grens van 50%. Het gezamenlijke gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan 3 IPREM (Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples). In 2017 was 1 IPREM vastgesteld op 537,8 euro per maand. Deze waarde wordt als uitgangspunt genomen om de hoogte van subsidies te bepalen. 

Hoe hoog is de huursubsidie?

Jongeren, 65-plussers en uit hun huis gezette mensen die een woning huren kunnen tot 50% van de huur gesubsidieerd krijgen voor de eerste 600 euro. Jongeren die minder dan 19.000 euro per jaar verdienen komen dan in aanmerking voor 300 euro per maand. Wonen zij in een plaats met een moeilijke huurmarkt, kan daar nog 90 euro bijkomen.

Een ander doel dat de overheid met het nieuwe plan wil bewerkstelligen is leegloop in landelijke dorpjes tot 5.000 inwoners voorkomen. Dit tracht men te doen door jongeren die in een dergelijk dorp een woning willen kopen een cheque ter waarde van 10.800 euro te geven. Wie meer wil weten kan via deze link het plan (in het Spaans) bestuderen. En zie hier voor een schematisch overzicht van alle subsidies. 

Dit vind je misschien ook leuk