Brexit kan Spanje 1 miljard euro kosten

door admin
Brexit kan Spanje 1 miljard euro kosten

In het rapport staat dat de Brexit grote gevolgen heeft voor de Spaanse economie. Die gevolgen reiken van de visrechten, de export, het toerisme, de auto-industrie tot zelfs carrières van Spaanse voetballers in VK. Het Spaanse BBP zou met 2 tot 4 miljoard euro kunnen dalen. Het land kan gedwongen worden de bijdrage aan het EU-budget op te voeren met circa 888 miljoen euro en sommige regio’s in Spanje zouden de Europese subsidies mis kunnen gaan lopen. 

Export omlaag

Het toerisme, de levensmiddelenindustrie en de autoindustrie worden het hardst getroffen. De export in deze sectoren zou tussen 500 miljoen en 1 miljard omlaag kunnen gaan. Grote Spaanse bedrijven met een siginificante bedrijvigheid in VK zoals Banco Santander, Telefonica of Iberdrola lijden door de zwakkere pond. 

Gibraltar

De Brexit zal ook zijn impact hebben op het Britse gebiedsdeel in Zuid-Spanje, Gibraltar, het migratiebeleid, de landbouw, universiteiten en dus de eerder genoemde voetballers. Na Roemenen en Marokkanen zijn Britten de derde grootste groep buitenlanders in Spanje. De informatie in het rapport is gebaseerd op input vanuit verschillende ministeries en de Spaanse ambassade in Londen. 

Madrid wil ‘zachte’ Brexit

Madrid pleit voor een ‘zachte’ Brexit. Brussel moet bij de onderhandelingen rekening houden met de Spaanse belangen, zoals de sociale zekerheid, vrij verkeer van personen en het toerisme. Volgens premier Rajoy is er ‘geen reden tot dramatiseren. We hebben goede onderhandelingen nodig’. Rajoy is van mening dat niet alleen de Britten goede onderhandelingen willen, maar dat hetzelfde geldt voor de EU en voor Spanje.

Staatsbezoek

Tussen 6 en 8 juni reist het Spaanse koningspaar af naar Engeland op uitnodiging van koningin Elizabeth. Het is de eerste keer in drie decennia dat er sprake is van een officieel staatsbezoek. Koning Felipe VI zal van de gelegenheid gebruik maken om de nauwe banden tussen VK en Spanje te benadrukken. 

Dit vind je misschien ook leuk