Ryanair ontslaat personeel van nepfoto over slapen op de grond

door admin
Ryanair ontslaat personeel van nepfoto over slapen op de grond

De bemanning zou op de grond hebben moeten slapen omdat hun werkgever niet had gezorgd voor een hotel om de nacht door te brengen. Dit was nadat hun vlucht door noodweer was omgeleid en de bemanning op het vliegveld van het Zuid-Spaanse Málaga moest overnachten. De foto werd door de leden van de betreffende Portugese cabin crew gepubliceerd uit protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden en ontlokte veel commotie en kritiek op de Ierse vliegmaatschappij op de sociale media.

Later verspreidde Ryanair de video van het bewakingssysteem van de ruimte waar het personeel op de grond zou hebben geslapen. Hieruit bleek dat de foto in scene was gezet. De bemanning bleef volhouden dat ze de nacht werkelijk in die ruimte hadden doorgebracht en dat iedereen kon zien dat er te weinig stoelen waren en al helemaal geen bedden. Volgens hun werkgever zouden er geen beschikbare hotels meer zijn in de stad. 

Op 5 november werden de zes ontslagen wegens wangedrag en het niet voldoen aan de eisen gesteld in hun contract. Het in scene zetten van de foto en deze verspreiden heeft volgens een bron bij Ryanair ‘de reputatie van het bedrijf beschadigd’. Daarbij heeft het een ‘niet te repareren breuk veroorzaakt in het vertrouwen van Ryanair in deze zes personen’. 

Volgens Ryanair heeft uiteindelijk niemand op de grond geslapen. Het personeel had slechts een korte tijd in die wachtruimte doorgebracht, waarna ze werden overgebracht naar een VIP-ruimte en de volgende dag weer terugkeerden in Porto. Portugese vakbonden houden vol dat de bemanningsleden tussen 1:30 en 6 uur in de zaal hebben gezeten zonder eten, drinken en met onvoldoende stoelen tot ze pas daarna naar een VIP-ruimte werden overgebracht. 

Dit vind je misschien ook leuk