Daders ongestraft bij ruim een derde van ETA-aanslagen in Spanje

door admin
Daders ongestraft bij ruim een derde van ETA-aanslagen in Spanje

Onlangs gaf de terroristische ETA-organisatie toe dat zij toch verantwoordelijk waren voor de aanslag in de Calle del Correo in Madrid waarbij dertien mensen om het leven kwamen. De ETA heeft 44 jaar lang ontkend dat zij iets met deze aanslag te maken te hadden. Nauwelijks 24 uur na dit bericht van de ETA publiceerde de AVT een rapport over de vele andere aanslagen waarbij de dader of verantwoordelijke organisatie ongestraft is gebleven.

Ook AVT komt met nieuwe aantallen

In het rapport wordt het totaal aantal doden genoemd die gevallen zijn tijdens aanslagen door ETA, Grapo en het jihadisme. Diverse partijen spreken over verschillende aantallen doden, maar in het rapport van het AVT wordt gesproken over een totaal van 1.175 doden ten gevolge van aanslagen door deze drie organisaties. Volgens de AVT zou de ETA 853 doden op haar geweten hebben, de Grapo 94 doden en het jihadisme zou voor 228 doden hebben gezorgd.

Met deze cijfers in het achterhoofd onderstreept het rapport dat voor 307 aanslagen die gepleegd zijn door deze organisaties in veel gevallen geen dader is aangewezen en gestraft. Bij de ETA is in 36 procent van de aanslagen geen dader bestraft, bij de Grapo gaat het om 35 procent en in 15 procent van de jihadistische aanslagen is geen dader bestraft.  

Lopende zaken niet meegenomen in rapport

Advocaat van de AVT-organisatie voor terrorismeslachtoffers, Carmen Ladrón de Guevara, voegt er nog aan toe dat “afgezien van deze cijfers er nog meer zaken zijn die door de amnestiewet (65 vanuit de ETA en 20 van de Grapo) niet eens zijn meegenomen in deze aantallen. Bij sommige zaken is er door de rechtbank ook nog geen oordeel uitgesproken zoals bijvoorbeeld voor de aanslag in Barcelona en Cambrils in 2017.”

Het rapport ‘Het gerechtelijke antwoord aan Justitie van de slachtoffers van terrorisme’ zal door de AVT overgedragen worden aan het Hooggerechtshof die afgelopen zomer een speciale vakgroep heeft opgericht die de onopgeloste aanslagen van de ETA zal gaan onderzoeken.

Dit vind je misschien ook leuk