Spanje wil per 2040 alle auto’s op fossiele brandstof verbieden

door admin
Spanje wil per 2040 alle auto's op fossiele brandstof verbieden

Dit is vastgelegd in een wetsontwerp voor de Wet op Klimaatverandering en Energetische Transitie. Met de wijzigingen moet de CO2 uitstoot met 20% worden verminderd in 2030 en moet minimaal 70% van de elektriciteit in het land hernieuwbaar zijn. Bovendien zullen frackingactiviteiten verboden worden en bestaande extensies voor de exploitatie van koolwaterstoffen zullen na 2040 niet verlengd kunnen worden. Fracking is een omstreden techniek waarbij onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de gesteentes wordt gespoten, zodat er barsten in ontstaan en gas vrijkomt. 

‘Vanaf 2040 is de registratie en de verkoop van auto’s en andere commerciële voertuigen die een directe bijdrage leveren aan de CO2 uitstoot in Spanje verboden’, zo melden bronnen bij het ministerie van Ecologische Transitie. Dit voorstel lijkt op dat in het Verenigd Koninkrijk dat eveneens aankondigde de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen te gaan verbieden per 2040 en een totaal verbod op dit typte auto’s in te voeren per 2050. Ook Frankrijk legt de verkoop van dit type auto’s per 2040 aan banden. Denemarken, Nederland, Ierland en Duitsland willen het verbod invoeren per 2030 en Noorwegen al per 2025. 

Met het voorgenomen verbod wil de Spaanse regering autofabrikanten stimuleren in de productie van milieuvriendelijke auto’s. Volvo kondigde al aan vanaf 2019 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Eind dit jaar zal Toyota, pionier op het gebied van de ontwikkeling van hybride auto’s, in heel Europa de verkoop van dieselauto’s staken.

Duurzame energie

Het wetsontwerp van het ministerie voorziet er eveneens in dat tussen 2020 en 2030 een minimum potentieel van 3.000 MW per jaar aan installaties voor duurzame energie gebouwd zal worden. Ook zullen subsidies en andere economische voordelen die de consumptie van fossiele brandstoffen stimuleren worden stopgezet. Anderzijds zal de regering op geen enkele manier nieuwe investeringen doen of financiële middelen verstrekken aan activiteiten die op enige wijze de exploitatie, onttrekking, raffinage of bewerkte fossiele brandstoffen betreffen. 

Dit vind je misschien ook leuk