Zonder immigratie minder jongeren in Spanje

door admin
Zonder immigratie minder jongeren in Spanje

De aankomst van immigranten in Spanje nam dit jaar toe met 129%. Dit merkt vooral de zuidelijke autonome deelstaat Andalusië waar tot nu toe dit jaar al 53.000 migranten op illegale wijze via zee aankwamen.

UGT wijst er ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migrant die jaarlijks op 18 december wordt gehouden, dat Spanje 10% minder jongeren onder de 19 jaar zou hebben, als er geen buitenlandse inwoners waren. In die zin draagt immigratie bij aan een evenwichtige bevolkingsgroei en aan een verjonging van de bevolking die in Spanje in snel tempo vergrijst.

In een publicatie stelt de vakbond dat ‘zonder buitenlandse inwoners de bevolking onder 19 jaar met 9,9% afnemen en Spanje bijna 910.000 jongeren verliezen’.

Op 1 juli 2018 woonden er in Spanje 46.733.038 mensen. Dit is nog steeds minder dan het moment waarop de Spaanse bevolking het grootst was in januari 2012 met een totaal van meer dan 47 miljoen personen. Volgens INE hadden 42.726.312 personen de Spaanse nationaliteit, 1.973.693 een nationaliteit van een land uit de Europese Unie en 2.726.033 had een nationaliteit uit een ander land. 

Zonder buitenlandse inwoners zouden er 4,7 miljoen minder mensen in Spanje wonen. Volgens UGT is de groei van de bevolking met Spaanse nationaliteit grotendeels te danken aan voormalige immigranten die de Spaanse nationaliteit hebben verkregen. 2,5% van de bevolking met Spaanse nationaliteit werd niet in Spanje geboren. Terwijl de bevolking met Spaanse nationaliteit van 19 jaar of minder in Spanje daalt, neemt die van boven de 65 jaar met Spaanse nationanliteit toe. Onder de buitenlandse inwoners – vooral die afkomstig zijn uit landen buiten de EU – is dat net andersom.  

23% van de migranten die uit landen buiten de EU komen is jonger dan 19 jaar en slechts 4,3% is ouder dan 65. Van de personen in Spanje met Spaanse nationaliteit is 20,5% 65-plusser.  Daarom benadrukt UGT de ‘fundamentele bijdrage van de immigratie’ aan de bevolkingsgroei in het algemeen en ook aan de economie in het land. Waar een bevolking vergrijst wordt de druk op het sociale zekerheidsstelsel groter en zijn er meer werkenden nodig om dat stelsel te kunnen financieren. Hoe meer jongeren in een land, hoe groter de actieve beroepsbevolking.

Ook de Verenigde Naties wijst op de positieve kanten van migratie en noemt migratiestromen een ‘krachtige motor achter economische groei, dynamiek en onderling begrip’. Migratie staat toe dat miljoenen mensen zoeken naar nieuwe kansen. Een gegeven dat zowel het nieuwe land als het land van oorsprong voordelen kan bieden, zo benadrukte de algemeen voorzitter van de VN Antonio Guterres. Alleen als migratie slecht wordt geregeld is het risico op exploitatie en misbruik van immigranten groter en vergroot ook de kans dat migratie de verdeeldheid in samenlevingen laat toenemen. Volgens Guterres is het mondiale pact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie een grote stap voorwaarts omdat het pact zich richt op personen en op fundamentele mensenrechten. De VN is van mening dat migranten beschermd moeten worden en worden behandeld met waardigheid en respect. Het pact werd op 10 december in Marrakech ondertekend door 160 landen. 

Dit vind je misschien ook leuk