Flinke daling temperatuur in groot deel Spanje tot zaterdag

door admin
Flinke daling temperatuur in groot deel Spanje tot zaterdag

Volgens de voorspellingen van het Spaanse weerinstituut Aemet kan de temperatuur hier en daar zelfs tot onder -10 graden Celcius uitkomen. Woensdag krijgen daarom negen provincies een geel weeralarm wegens kou. Het gaat om de provincies Huesca, Aragón, Castellón, Lleida, Tarragona, Girona, Mallorca, Barcelona en Menorca. Girona, Menorca en Mallorca krijgen bovendien een alert voor harde wind en hoge golven langs de kust.

De kou komt in het noordoosten Spanje binnen en zorgt voor instabieler weer langs de Mediterrane kust. De noorderwind brengt kou naar de Ebro-vallei en een ‘Tramontana-wind‘ langs de oostkust en de Balearen. Dit is een droge en sterke wind uit het noorden en noordwesten die gepaard gaat met kou en intens blauwe luchten. 

De komende dagen zal het vooral ’s nachts koud zijn in het binnenland met temperaturen tussen -5 en -10 graden. In het Noord-Spaanse binnenland zal het kwik naar verwachting van meteorologen niet boven de 5 graden Celcius uitkomen. De gevoelstemperatuur ligt nog lager.

Er wordt weinig neerslag verwacht, toch meldt Aemet dat de sneeuwgrens rond de 400 meter ligt in het oostelijk gedeelte van Cantabrië en de Pyreneeën. Donderdag wordt wel lichte regen verwacht op de Balearen en de Zuidoost-Spaanse kust. Op Mallorca kan het tussen 400 en 600 meter gaan sneeuwen.

Naar verwachting wordt het zaterdag weer iets warmer, vooral overdag. Het weer zal de tweede helft van het weekend en de komende week weer stabiel zijn in het grootste deel van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk