De lange arm van China reikt tot in het koninklijk theater in Madrid

door admin
De lange arm van China reikt tot in het koninklijk theater in Madrid

Shen Yun Performing Arts is een dansgezelschap zonder winstoogmerk dat in 2006 door een groep Chinese dansers werd opgericht in New York. De missie van het gezelschap is het beste van China’s culturele erfgoed nieuw leven inblazen en delen met de wereld. Na 60 jaar communistische dictatuur in het land werd dit praktisch vernietigd. Het repertoire van het gezelschap omvat belangrijke werken die een licht werpen op de benarde situatie van mensen zoals zij in het huidige communistische China.

Direct na het staken van de kaartverkoop ontving de organisatie die dit optreden in Spanje promoot, de stichting Puro Arte Humano, op 7 januari een brief van de directie van het koninklijk theater in Madrid. Deze wees daarin op onontkoombare technische redenen waarom de voorstelling niet door kon gaan. 

Met reeds ruim honderd verkochte kaarten, de promotiecampagne in volle gang en zonder de gelegenheid te geven een oplossing te zoeken voor deze ‘onontkoombare technische redenen’, blokkeerde het theater abrupt de kaartverkoop. 

Teatro Real de Madrid beschikt volgens kenners over Europa’s modernste technologie om decors te wisselen. Desondanks hield de theaterdirectie voet bij stuk en hield vol dat de moeilijkheden om de decors van de opera Das Rheingold, die de dag voor Shen Yun en erna stond gepland, tijdig te kunnen afbreken. Daarom zou het onmogelijk zijn de voorstelling van het gezelschap uit New York door te laten gaan.

Technici die werkzaam zijn in het theater blijven volhouden dat de genoemde redenen niet juist kunnen zijn. Hetzelfde wordt bevestigd door de promotor die dezelfde voorstellingen al sinds 2014 in Barcelona organiseert. Diezelfde promotor wijst op een andere reden die erachter zit, namelijk de Chinese ambassade die druk zou hebben uitgeoefend op het Madrileense theater. Hetzelfde zou in 2014 – zonder succes- ook gebeurd zijn in Barcelona bij Teatro Nacional de Cataluña. In dat geval gaven de directie van het theater en de regering van de regio niet toe en kon het – uiteindelijk snel uitverkochte – optreden gewoon doorgaan.

Tussen 2015 en 2018 werd het stuk opgevoerd in het Gran Teatre del Liceu dat elk jaar eveneens last ondervond van druk vanuit de ambassade. Zodoende hebben duizenden mensen in Barcelona wel kunnen genieten van de beste klassieke balletdansers ter wereld. Shen Yun wordt al jaren opgevoerd in de belangrijkste theaters van ruim 150 steden in Amerika, Azië en Europa.

De afgevaardigden van China in de verschillende landen maken gebruik van dreigbrieven aan theaterdirecties, druk op verantwoordelijke politici en wethouders en andere pressiemiddelen om te voorkomen dat de voorstelling gehouden wordt. 

‘Dit spektakel kan men op dit moment niet zien in China, maar we vertrouwen erop dat deze censuur en het autoritarisme, waar Catalonië weerstand tegen bood, nooit haar doel bereikt in Madrid. Het dictatoriale communistische regime in China wil voorkomen dat de Madrilenen genieten van dit inmense culturele erfgoed doordrenkt van de universele waarden van een van de oudste beschavingen op aarde. En dat is simpelweg ondraaglijk’, zo schrijft de stichting Puro Arte Humano op zijn website. 

Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam prijst het Shen Yun spektakel als volgt aan op zijn website: ‘Shen Yun nodigt u uit om terug te reizen naar de magische wereld van het oude China. Ervaar een verloren cultuur door de ongelofelijke kunst van de klassieke Chinese dans en zie legende tot leven komen. Shen Yun maakt dit mogelijk door de grenzen van de podiumkunsten te verleggen, met een unieke mix van prachtige kostuums, high-tech achtergronden en een orkest als geen ander. Bereid u voor op een theatrale ervaring die u de adem beneemt!’

De traditionele Chinese cultuur die Shen Yun presenteert is nergens anders in de wereld te zien, zelfs niet in China. Daar ziet het communistische regime het rijke spirituele en artistieke erfgoed van China als een bedreiging voor zijn ideologie en probeert het al decennialang uit te wissen.

Dit vind je misschien ook leuk