Twee kinderen per klas in Spanje slachtoffer van internetpesten

door admin
Twee kinderen per klas in Spanje slachtoffer van internetpesten

Met deze cijfers en de lancering van een nieuwe campagne tegen internetpesten, presenteerde Unicef vandaag hun onderzoeksrapport over de nieuwe generatie kinderen in Spanje. Deze nieuwe generatie groeit op in een ‘digitale wereld’ en kan genieten van de lusten, maar heeft zeker ook te maken met de lasten.

Meisjes vaker slachtoffer dan jongens

Volgens het onderzoek is een op de vijf jongens en een op de zeven meisjes tussen de 12 en 16 jaar op de een of andere manier betrokken bij internetpesten. 42,6 procent van de meisjes zegt ooit slachtoffer te zijn geweest van een bepaalde vorm van internetpesten of seksuele intimidatie via het internet. Bij jongens ligt dat percentage op 35,9 procent.

Acteur Spaanse Netflixserie hoofd in campagne

Deze cijfers van Unicef komen overeen met de conclusies die Unesco onlangs trok. Deze organisatie vertelde dat de meeste gevallen van internetpesten zich voordoen in de puberteit en dat meisjes vaker slachtoffer zijn dan jongens. Om deze reden heeft Unicef de campagne #2entuclase met de slogan ‘niet zwijgen betekent niet medeplichtig’ gelanceerd. Het doel van de campagne is om jongeren aan te moedigen om niet bang te zijn om zichzelf te zijn en om pesterijen niet te negeren. Het gezicht van deze campagne is Miguel Bernardeu, een van de hoofdrolspelers van de Spaanse Netflixserie Élite.

De bekende acteur, die in de serie Élite ook een pestkop speelt, deelt een jeugdfoto via Instagram: ‘Ik kijk al een paar dagen naar deze foto. Toen ik 8 jaar was vond ik het heerlijk om op het strand en in de zee te spelen en fantaseerde ik dat ik een astronaut was. Het enige waarvoor ik bang was, was om verdwaald te raken in de supermarkt. Helaas hebben veel kinderen tegenwoordig andere dingen om bang voor te zijn. Omdat hun klasgenootjes hen plagen, uitschelden en buitensluiten op school. #2entuclase’ 

Pestgedrag herkennen en openlijk afwijzen

Directeur van het onderdeel Bewustwording en Kinderrechten van Unicef, Maite Pacheco, zegt dat het belangrijk is om een veilige omgeving voor kinderen op school te bieden en dat jongeren zich gesteund, veilig en in staat voelen om pesterijen te herkennen en openlijk af te wijzen.

Unicef vertelde ook dat de LGBTI-doelgroep (lesbiennes, gays, trans- en biseksuelen) het vaakst slachtoffer is van internetpesten en daarmee is het de meest kwetsbare groep. 15 procent van de jongeren die in deze doelgroep valt, is op een bepaald moment slachtoffer geweest van internetpesten. Unicef waarschuwt ook dat deze vorm van pesten niet alleen plaatsvindt binnen de schoolpoorten. “Omdat kinderen tegenwoordig continu digitaal met elkaar in verbinding kunnen staan, wordt het steeds lastiger om je niet te laten raken door internetpesten,” aldus een van de waarschuwingen die Unicef gaf tijdens de presentatie op de Dag voor Veiliger Internet.

Dit vind je misschien ook leuk