Aena investeert in ambitieus zonne-energieproject voor Spaanse luchthavens

door admin
Aena investeert in ambitieus zonne-energieproject voor Spaanse luchthavens

Hiervoor heeft Aene een bedrag van 250 miljoen euro vrijgemaakt. Deels is het doel om hiermee te besparen op de eigen energiekosten en anderzijds hoopt de organisatie de koolstofuitstoot van de 46 luchthavens onder zijn beheer sterk te reduceren. Aena zal een deel van de investering gebruiken om zonnepanelen te installeren op ongeveer de helft van de luchthavens. Volgens berekeningen van de organisatie zal dit vanaf 2026 de energiekosten – op dit moment 75 miljoen euro per jaar – met 70 procent reduceren. Door deze besparing zal Aena de luchthavenbelasting kunnen verlagen om zo zijn vliegvelden concurrerender te maken.

Bovendien zal met het door het bestuur goedgekeurde Plan Fotovoltaico de koolstofuitstoot met 40 procent verminderd zijn tegen het jaar 2025. Het is de bedoeling dat de luchthavens van Madrid en Barcelona in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Het berijf, dat voor 51 procent in handen van de Spaanse staat is, bezit grote percelen vlakbij de luchthavens waar de zonne-panelen zullen worden geïnstalleerd. Aena moet nu nog beslissen welke luchthavens als eerste gaan beschikken over de nieuwe faciliteiten.

Naast Madrid en Barcelona worden op 20 van de 46 luchthavens zonnepanelen geïnstalleerd. Hieronder de luchthavens van Málaga, Almeria, Granada-Jaen, Cordoba, Sevilla en Jerez de la Frontera.  

Naast dit ambitieuze plan wil Aena eveneens 2.300 oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen, verspreid over de parkeergarages bij de luchthavens. Daarnaast zullen alle personenauto’s die Aena heeft op de verschillende vliegvelden voor 2025 vervangen worden door auto’s die niet vervuilend zijn. Met de plannen helpt Aena Spanje om te voldoen aan de doelen van de Europese Unie om klimaatneutraal te zijn in 2050.

Vorig jaar behaalde Aena de grootste winst uit zijn geschiedenis met een bedrag van 1,3 miljard euro (+7,8%). Een deel van die toename was het gevolg van een stijging van het aantal passagiers van 5,8 procent tot een totaal van bijna 264 miljoen reizigers. 

Dit vind je misschien ook leuk