Per dag worden er twee nieuwe politieke partijen geregistreerd in Spanje

door admin
Per dag worden er twee nieuwe politieke partijen geregistreerd in Spanje

Spanje telt op dit moment volgens de krant VozPopuli 5.163 politieke partijen. Dit jaar werden er met 201 al meer opgericht dan in heel 2018 met een totaal van 184 nieuwe formates. De cijfers werden verstrekt door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, waar nieuwe politieke partijen zich moeten inschrijven. 

Gabriela Ortega, professor bij de Universiteit Camilo José Cela en coördinator bij CIGMAP legt uit dat ‘vooral in verkiezingsjaren worden er zoveel partijen opgericht als dat er doelen zijn om voor te strijden, zoals groepen die tegen het kapitalisme zijn, voor gelijkheid of latinos. ‘Villalba En Marcha, El Nostre ADN, Defendamos Calpe, Blanca lo Primero’ zijn enkele van die nieuwe partijen.

Sommige verkiezingsjaren ging het zelfs om meer dan 400 nieuwe partijen. In 2011, het laatste jaar waarin het tweepartijenstelsel (PSOE en PP) in Spanje nog dominant was en in de eerste jaren na de crisis verschenen 414 nieuwe partijen. ‘Het is gemakkelijk een nieuwe partij op te richten, maar erg moeilijk om de structuren in stand te houden en velen blijven onderweg steken’, voegt Ortega toe. Ook melden veel partijen waar uiteindelijk niets van terechtkomt zich niet af. ‘Vaak gaat het om kleine groeperingen die bij gemeentelijke verkiezingen verschil willen maken en een alternatief willen bieden voor de grote gevestigde partijen omdat ze zich daardoor niet vertegenwoordigd voelen’, zegt Ignacio Martín Granados, lid van het bestuur van de Vereniging van Politieke Communicatie ACOP.

Bij de verkiezingen in 2015 kwamen er 454 nieuwe partijen. Dat was het jaar waarin het centrum-rechtse Ciudadanos en het linkse activistische Podemos het tweepartijenstelsel wisten te doorbreken.

De eerstvolgende verkiezingen in Spanje zijn de landelijke op 28 april. Dan gaan de Spanjaarden voor het eerst weer naar de stembus sinds Pedro Sánchez met de PSOE en een door Podemos en enkele kleinere nationalistische partijen gesteunde motie van wantrouwen Mariano Rajoy uit het regeringspaleis verdreef. Na de landelijke verkiezingen volgen op 26 mei de gemeentelijke, regionale en Europese verkiezingen. 

Nieuwe partij oprichten?

Wie aan een serie vereisten voldoet kan in Spanje een politieke partij oprichten. Je kunt alleen als fysiek, wilsbekwaam en meerderjarig persoon zonder strafblad een partij oprichten. Daarbij heb je twee andere personen nodig die meerderjarig zijn, geen strafblad hebben en niet onderhevig aan een juridische beperking op het handelen. Er moet een oprichtingsakte komen waarin bepaalde gegevens moeten worden vermeld, de statuten moeten worden opgesteld en tot slot moet de nieuwe partij ingeschreven worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Klik hier voor meer details over een politieke partij oprichten in Spanje. Als buitenlander kun je je alleen verkiesbaar stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk