Britten boos dat Gibraltar als ‘kolonie’ wordt bestempeld in Europese wet

door admin
Britten boos dat Gibraltar als 'kolonie' wordt bestempeld in Europese wet

Nog steeds is het Britse parlement het niet eens over een brexitdeal. De Britse politiek bevindt zich daarom in een diepe crisis en de politieke geloofwaardigheid is tanende. Dat nu voor het eerst in een Europese wettekst Gibraltar als etiket ‘kolonie van de Britse Kroon’ opgeplakt lijkt te krijgen, ligt helemaal gevoelig bij de Britten. 

De rots op het zuidelijkste puntje van het Iberische Schiereiland vormt al decennia de inzet van een geschilt tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In 1713 werd de Rots na een oorlog door de Spanjaarden aan de Britten afgestaan. Spanje hoopt nog altijd de landtong met 33.000 inwoners terug te krijgen. Inwoners van Gibraltar zelf willen dat echter niet, zo bleek uit meerdere enquetes en referenda. 

Gibraltar vormt voor Spanje de aanleiding om extra op te letten bij de regelingen die getroffen worden tussen het VK en Europa inzake de brexitdeal. Dagelijks reizen duizenden Spanjaarden naar Gibraltar voor werk en een einde aan het visumvrij reizen zou voor hen vele nadelige gevolgen hebben. 

Een wettekst gaat daarover en volgens die tekst hebben Britten na het vertrek uit de Europese Unie geen visum nodig om naar Schengenlanden te reizen. Voor een verblijf van minder dan drie maanden geldt een vrijstelling. Wel opvoorwaarde dat het VK diezelfde vrijstelling geeft aan burgers uit EU-landen die naar Groot-Brittannië willen reizen. Die regeling an sich is prima, maar in een voetnoot wordt Gibraltar omschreven als een ‘kolonie van de Britse Kroon’. 

Verzet hiertegen van de kant van de Britten mocht niet baten en woensdagmiddag werd de tekst met een grote meerderheid aangenomen. Nu moet het alleen donderdag nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Als dat wordt gedaan is het de eerste keer dat Gibraltar geen ‘Brits overzees gebied’ is maar wordt bestempeld als ‘kolonie’.

Dit vind je misschien ook leuk